Ρενέ Μαγκρίτ

ΜαγκρίτΟ Ρενέ Μαγκρίτ, που γεννήθηκε στην πόλη Λεσσίν του Βελγίου στις 21 Νοεμβρίου 1895, ήταν ένας σουρεαλιστής καλλιτέχνης με επιρροές από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού.

Το 1912 η μητέρα του αυτοκτόνησε στον ποταμό Σαμπρ. Σπούδασε για δύο χρόνια στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (Akademie royale des Beaux-arts) των Βρυξελλών, από το 1916 μέχρι το 1918. Εκεί γνωρίστηκε με την Ζωρζέτ Μπερζέ με την οποία παντρεύτηκε το 1922. Ο Μαγκρίτ δούλεψε σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε ταπετσαρίες, και σχεδίαζε αφίσες και διαφημίσεις μέχρι το 1916. Τότε υπέγραψε συμβόλαιο με την Galerie La Centaure των Βρυξελλών, γεγονός που του επέτρεψε να ασχολείται συνέχεια με την ζωγραφική.

Το 1926 ο Μαγκρίτ ζωγράφισε το πρώτο του σουρεαλιστικό πίνακα «Le jockey perdu»  και έκανε την πρώτη του έκθεση στις Βρυξέλλες το 1927. Οι κριτικοί του επιτέθηκαν μαζικά. Απογοητευμένος με την αποτυχία, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έγινε φίλος με τον Αντρέ Μπρετόν και έγινε μέλος της ομάδας των σουρρεαλιστών. Όταν η Galerie La Centaure έκλεισε και τα εισοδήματα από το συμβόλαιο σταμάτησαν, ο Μαγκρίτ επέστρεψε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε στη διαφήμιση. Κατόπιν έφτιαξε με τον αδελφό του ένα πρακτορείο με το οποίο έβγαζαν τα προς το ζην. Την εποχή της γερμανικής κατοχής του Βελγίου κατά το Β”  Παγκόσμιο πόλεμο, παρέμεινε στις Βρυξέλλες, χάνοντας την επαφή με τον Μπρετόν. Εκείνη την εποχή αποκήρυξε την βία και την απαισιοδοξία των προηγούμενων έργων του αν και αργότερα επέστρεψε στα ίδια θέματα. Πέθανε στις 15 Αυγούστου 1967 στις Βρυξέλλες του Βελγίου από καρκίνο του πνεύμονα και τάφηκε στο νεκροταφείο Σαμπέκ.

Θεραπευτής ή Γυρολόγος Μνήμη 1948

Σοφία Καρατζίδου, Βάσω Ζαμπακόλα

Σχολιάστε

Top