Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα (;)

xionia

Το 2017 δεν φαίνεται να ξεκίνησε  καλά για την Ελλάδα. Η «Αριάδνη» πρώτα, και ο «Βίκτωρ» μετά, έφεραν μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και σφοδρή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές.

Η κακοκαιρία χτύπησε χωρίς έλεος την Ελλάδα, με τα χιόνια να καλύπτουν πολλές περιοχές, ακόμα και τις παραθαλάσσιες, ενώ σε συνδυασμό με τον ολικό παγετό, το τοπίο θύμιζε περισσότερο Σκανδιναβία, παρά μεσογειακή χώρα. Oι κάτοικοι της Ελλάδας αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα όπως:

Κλειστά σχολεία

Οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός κράτησαν τους μαθητές μακριά από τα σχολεία. Τα σχολεία παράμεναν κλειστά για μία εβδομάδα, εξαιτίας του χιονιά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Κλειστοί δρόμοι

XIONIA-696x414Σε μαρτύριο εξελίχθηκε η οδήγηση στις εθνικές οδούς καθώς τα χιόνια και ο παγετός κράτησαν κλειστούς πολλούς δρόμους. Οι οδηγοί ήταν αναγκασμένοι να βάλουν αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους, γιατί αλλιώς διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Σε πολλές περιπτώσεις οχήματα που κινούνταν χωρίς αλυσίδες, ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκε να κινηθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Καταστροφές σε χωράφια και ζώα

argolida-xionia-3Μεγάλες όμως ήταν οι ζημιές σε χωράφια και ζώα λόγω της κακοκαιρίας. Το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα, με κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα ή αμπέλια. Το βάρος του χιονιού σε πολλές αγροτικές περιοχές ήταν  τέτοιο, που τα δέντρα δεν άντεξαν. Τα δέντρα με σπασμένα κλαδιά, ακόμη και σπασμένα στα δύο,  δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην μανία του χιονιά ή του αέρα.

Πολύ μεγάλες ζημιές υπέστη και η ζωική παραγωγή, καθώς οι έντονες και συνεχείς χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν για πολλές ημέρες χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Αιγοπρόβατα και βοοειδή έμειναν  χωρίς τροφές και νερό με συνέπεια να πεθάνουν αρκετά ζώα από το κρύο λόγω του μεγάλου και συνεχούς ψύχους, ενώ μειώθηκε πολύ και η παραγωγή γάλακτος.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, απεγνωσμένοι από τις μεγάλες καταστροφές, ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Διακοπή υδροδότησης

Τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετώπισαν πολλές πόλεις και χωριά. Λόγω των πολικών θερμοκρασιών πάγωσαν οι σωληνώσεις, προκαλώντας ζημιές στα δίκτυα υδροδότησης και αφήνοντας τους κατοίκους για μέρες χωρίς νερό.

Μάχη με το χιόνι
ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ  ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣτη Σκόπελο και στην Αλόννησο οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, διότι το χιόνι είχε φτάσει το 1μ. και από το αυξανόμενο κρύο είχε παγώσει και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να το σπάσουν. Διακοπές νερού και ηλεκτροδότησης έκαναν τη ζωή των κατοίκων ακόμα πιο δύσκολη.

Πάγος στις μηχανές των τρένων

Τέσσερα τρένα »πάγωσαν» και ακινητοποιήθηκαν από την κακοκαιρία.  Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών οι μηχανές τους πάγωσαν και έπαψαν να λειτουργούν, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβάτες.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα ευχηθούμε να χιονίσει, πρέπει να το σκεφτούμε καλά, γιατί το χιόνι, κάποιες φορές, μπορεί να είναι καταστροφικό!

snow

   Βασιλική Ζαμπακόλα, Σοφία Καρατζίδου

 

Σχολιάστε

Top