Οδός Ευκλείδη.

Eukleidis_foto-600x400-2

  Μένω  στην  οδό Ευκλείδη  στην πανέμορφη  Αλεξανδρούπολη.  Το όνομα  του δρόμου  αυτού  προήλθε  από τον  Ευκλείδη. Πιστεύω πως όλοι έχετε ακούσει στα μαθητικά σας χρόνια το όνομα αυτό.  Ο Ευκλείδης  ήταν περίφημος Έλληνας  μαθηματικός της αρχαιότητας, θεμελιωτής της Γεωμετρίας που ονομάστηκε «Ευκλείδειος». Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή του είναι ελάχιστες. Αραβικές πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε περί το 330 π. Χ. στην Τύρο της Συρίας από Έλληνα πατέρα, ο οποίος τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Εκεί απέκτησε φήμη και υπόληψη για τις μαθηματικές του εργασίες, πράγμα που ώθησε τον βασιλιά Πτολεμαίο Α΄ να τον προσκαλέσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να διδάξει γεωμετρία και αριθμητική με τεράστια επιτυχία. Το όνομά του έμεινε μέσα στους αιώνες  ταυτόσημο με τη Γεωμετρία.

220px-Euclid_Pisano_OPA_Florence
  Ο Ευκλείδης  κατέχει  μία  σπουδαία  θέση  στην  ιστορία  της λογικής  και  των  μαθηματικών, καθώς  είναι  ο  πρώτος  που  παράγει  ένα  αυστηρά δομημένο και  συνεκτικό σύστημα  προτάσεων  με βάση ένα σύνολο ορισμών και πέντε μόνο αρχικές αναπόδεικτες προτάσεις.
Κατά αυτόν  τον  τρόπο  περιέλαβε στο  σύστημα  αυτό και  προτάσεις ήδη  διατυπωμένες  παλαιότερων σημαντικών  μαθηματικών, όπως  ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Θεαίτητος, ο Λεωδάμαντας  και  ο  Εύδοξος. Ο Ευκλείδης  έγραψε  ακόμα  και  συγγράμματα  για  τα <Οπτικά >,< Κατοπτρικά > ,<Στοιχεία  της  μουσικής >,<Κωνική  τομή  >,<Σφαιρική  γεωμετρία >και <Θεωρία  αριθμών >.
Η οδός  Ευκλείδη   συνδέεται  με τους δρόμους  Αγγέλου  Ποιμενίδη και  Ηράκλειτου. Η οδός  μου  περνάει  από  ένα  μεγάλο  πάρκο, με κούνιες, γήπεδο  μπάσκετ και  κερκίδες.
Παπαδόπουλος Λάζαρος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης