AMD vs Intel:Clash of the titans

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για υπολογιστές και τμήματα υπολογιστών- αυτό έχει δημιουργήσει απορίες και, κάποιες φορές, και διλήμματα.

Ένα από τα πιο σοβαρά και συχνά διλήμματα είναι η επιλογή επεξεργαστή ανάμεσα σε δύο εταιρείες,την Ιntel (ή αλλιώς team blue) και την amd (αλλιώς team red).

Έχει τραβήξει τόσο την προσοχή αυτό το θέμα σε σημείο ώστε να θεωρείται πλέον debate.

 

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε πλευράς πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την χρήση ενός επεξεργαστή σε ένα υπολογιστικό σύστημα.

Ο CPU (central processing unit) είναι ένα chip σχεδιασμένο να δέχεται δεδομένα από μία μονάδα και να τα επεξεργάζεται έτσι ώστε ύστερα αυτά να μεταφέρονται στο πρόγραμμα και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας παράγοντας για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσο καλός είναι ένας επεξεργαστής είναι το πόσες πράξεις μπορεί να εκτελέσει σε ένα δευτερόλεπτο

Αυτό μετριέται σε Hz (hertz), μια συχνότητα δηλαδή, η οποία μέσω ενός μικροεξαρτήματος μέσα στον υπολογιστή,μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η ταχύτητα των πιο σύγχρονων επεξεργαστών μετριέται σε Ghz (Gigahertz), το οποίο είναι ένα πολλαπλάσιο του Hz και για ακρίβεια είναι 1 δισεκατομμύριο Hz.

1 Hz ισούται με 1 υπολογισμό το δευτερόλεπτο,το οποίο σημαίνει ότι ένα Ghz ισούται με αρκετά δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν το νούμερο). [κουράγιο: τελειώνει η τεχνική γλώσσα σε λίγο]

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή καθώς και το πλήθος πυρήνων και threads του επεξεργαστή.

Η αρχιτεκτονική στις δύο εταιρείες διαφέρει και είναι πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς το πώς είναι φτιαγμένο το chip επηρεάζει και το πώς επικοινωνούν μεταξύ τους οι πυρήνες του επεξεργαστή, καθώς και η μνήμη cache που είναι μια μικρή μονάδα μνήμης σε μέγεθος,αλλά με μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, καθώς εκεί αποθηκεύονται προσωρινά (μέχρι να απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής) τα πιο σημαντικά ή τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

Άλλωστε για αυτόν τον λόγο βρίσκεται και μέσα στον επεξεργαστή, για να μειωθεί δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα δεδομένα.

Ο αριθμός πυρήνων είναι πολύ εύκολο να συγκριθεί καθώς όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ταχύτητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Τα threads, ένας ακόμη ζωτικής σημασίας παράγοντας, είναι μια εικονική έκδοση ενός πυρήνα του επεξεργαστή, με σκοπό την διάσπαση του σε κομμάτια με σκοπό την καλύτερη διανομή εργασιών και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του επεξεργαστή με αποτέλεσμα την αύξηση απόδοσης.

Φιου, τελείωσαν τα πολύ τεχνικά κι ας ελπίσουμε να έχουν μείνει κάποιοι εδώ. Ας καταλάβουμε λοιπόν τα 2 είδη επεξεργαστή που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές.

Υπάρχει ο επεξεργαστής που προορίζεται για gaming και οικιακή χρήση και ο επαγγελματικός επεξεργαστής, μια πολύ πιο beefy έκδοση του κανονικού επεξεργαστή, σχεδιασμένος για πιο βαριά προγράμματα, οι οποίοι είναι στοχευμένοι προς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

 

Αφού έχουμε κατανοήσει τα βασικά μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές και τι μας ταιριάζει καλύτερα.

 

Πρώτον, η Intel, γνωστή για την core σειρά επεξεργαστών, ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον που στοχεύει να φτιάξει έναν υπολογιστή σε budget, καθώς προσφέρει επεξεργαστές όπως ο intel core i3 kai core i5, -που είναι πιο φθηνή και πιο ποιοτική λύση σε σχέση με την amd-, με κάποια παραδείγματα τον Intel core i3 12100K και το F μοντέλο και Intel core i5 12400K.

Επίσης, οι ταχύτητες των επεξεργαστών της intel έχουν περάσει τα 5.0 Ghz σε σχέση με την amd, που δε συστήνεται συνήθως, καθώς υπερθερμαίνεται συχνά σε τέτοιες ταχύτητες.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της intel είναι ότι σχεδόν κάθε επεξεργαστής περιέχει και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, το οποίο είναι πολύ βοηθητικό, καθώς ο υπολογιστής πια δεν καθιστά αναγκαία τη χρήση μιας εξωτερικής κάρτας γραφικών.

Τέλος, η Intel υποστηρίζει μέχρι και την παράλληλη χρήση 4 επεξεργαστών σε ένα σύστημα αλλά με όριο το γενικό σύνολο των 28 πυρήνων μεταξύ των 4.

 

Η AMD όμως, γνωστή για την αντίστοιχη σειρά της Ryzen, και Threadripper, προσφέρει πιο πολλή ωμή δύναμη σε χαμηλότερη τιμή στους επεξεργαστές υψηλής απόδοσης, με κάποια παραδείγματα τον Ryzen 9 5900X,τον διάσημο Ryzen 7 5800X3D και τον Ryzen 5 5600,μια καλή επιλογή για κάθε χρήστη.

Τα τελευταία χρόνια η AMD έχει κάνει τεράστια άλματα στην παραγωγικότητα των επεξεργαστών της με τις νέες τεχνολογίες στην αρχιτεκτονική τους.

Βέβαια, η AMD δεν κατακτάει ταχύτητες 6.0 Ghz όπως η intel,αλλά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, καθιστώντας την πιο περιβαλλοντικά φιλική καθώς και πιο οικονομική σε σχέση με το κόστος του ρεύματος.

Παρόλο που η AMD δεν παρουσιάζει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών σε κάθε υπολογιστή όταν εμφανίζεται, περνάει την intel σε απόδοση κατά πολύ καθιστώντας την κατάλληλη και για ελαφρύ gaming. Μια έξτρα λειτουργία είναι η υποστήριξη 8 παράλληλων επεξεργαστών με όριο το γενικό σύνολο των 128 πυρήνων κάτι το οποίο η intel δεν έχει αναπτύξει έως αυτό το σημείο.

 

Όμως τι είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του κάθε αγοραστή?

 

Εάν στοχεύει να φτιάξει έναν υπολογιστή χαμηλού κόστους,τότε ένας intel core i3 και intel core i5 είναι η καλύτερη επιλογή. Κάποια παραδείγματα είναι ο intel core i5 10400 και o intel core i3 10100. Επίσης υπάρχουν επιλογές από την AMD,όπως: τον ryzen 5 5600 και  ryzen 5 5500

 

Εάν σκοπεύει να διαθέσει κάποια χρήματα για να έχει μια καλύτερη απόδοση,τότε η AMD και η Intel είναι εξαιρετικές με παραδείγματα όπως: Ryzen 7 5800X , Ryzen 5 7600. Από την Intel υπάρχουν οι: Intel core i5 13600F, οι intel core i7 10700KF και o intel core i9 9900Κ.

 

Σε περίπτωση που κάποιος σκοπεύει να ξοδέψει όσα χρειαστούν για την μέγιστη απόδοση,τότε οι επιλογές του είναι και πάλι αρκετές όπως τους: Ryzen 9 5900X , Ryzen 9 7950X και Ryzen 9 7950X3D. H intel έχει να προσφέρει τους ανταγωνιστές όπως: Intel core i9 12900K και to KS μοντέλο,τον Intel core i9 13900K, τον Intel core i7 13700K.

 

Στο θέμα των επιχειρήσεων,οι επιλογές είναι λίγες,αλλά καλές όπως: amd threadripper 3990X και AMD threadripper 5995 WX. H Intel όμως έχει να προσφέρει τους ολοκαίνουριους Intel Xeon με τον καλύτερο να είναι ο intel xeon w9-3495X επεξεργαστής, ο οποίος διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία οτιδήποτε του βάλετε να κάνει.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης