Το έλατο του Πειραιά

Το έλατο έξω από το Δημοτικό Θέατρο κάνει τους περαστικούς να κοντοστέκονται. (φωτό via Athinorama)
Το έλατο έξω από το Δημοτικό Θέατρο κάνει τους περαστικούς να κοντοστέκονται. (φωτό via Athinorama)

των Στέλλα Βόρδου και Δήμητρας Ζαχαριάδη

Μπαίνει Δεκέμβριος. Είσαι στο αυτοκίνητο κατευθύνεσαι στο σπίτι σου, το κρύο σε κάνει να τρέμεις και ξαφνικά με την άκρη του ματιού σου εντοπίζεις μία λάμψη. Γυρνάς το κεφάλι σου και με έκπληξη αντικρίζεις την μοναδική είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου, μπροστά από την οποία ξεπροβάλλει ένα  επιβλητικό έλατο, τυλιγμένο με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια. Και τότε το συνειδητοποιείς. Έρχονται τα Χριστούγεννα! Και η σκέψη σου οδηγήθηκε εκεί βλέποντας το πράσινο έλατο, το οποίο έχουμε όλοι συνδέσει με αυτή τη γλυκιά γιορτή του χρόνου.

Tο έθιμο του στολίσματος του δέντρου δεν είναι καθαρά ελληνικό, αλλά είναι δάνειο από βορειοευρωπαϊκά έθιμα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Γερμανός ιερωμένος Μαρτίνος Λούθηρος. Το έλατο ή πιο επιστημονικά η ελάτη είναι ένα από τα πολλά είδη αειθαλών κωνοφόρων και συναντάται στα περισσότερα ορεινά μέρη του κόσμου. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι το έθιμο της διακόσμηςής του τόσο διαδεδομένο σε πολλές χώρες.

Πλέον λίγα είναι τα νοικοκυριά που προτιμούν να αγοράζουν κάθε χρόνο ένα καινούριο αληθινό έλατο για τα Χριστούγεννα. Τα «ψεύτικα» συνθετικά δέντρα είναι πλέον η βασική επιλογή των περισσότερων όχι μόνο λόγω περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και λόγω… της «ευαισθησίας» της τσέπης των αγοραστών.

Το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Πειραιά είναι ξεκάθαρα το έλατο στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Στολίζεται κάθε χρόνο και πάντα η φωταγώγησή του είναι μία φαντασμαγορική γιορτή. Το έλατο είναι πάντα φυσικό και η ολοκλήρωση του στολισμού του από τους εργάτες του δήμου κρατά αρκετές ημέρες. Φέτος  ήρθε από το δάσος Περτουλίου και έχει ύψος 19 μέτρα. Στολίστηκε με 100.000 λαμπάκια και στολίδια με θέμα το γνωστό παραμύθι του καρυοθραύστη. Στις 5 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Θέατρο πλημμύρισε θεατές που παρακολούθησαν την ξεχωριστή γιορτή, με αποκορύφωμα τη φωταγώγηση του ελάτου από τον δήμαρχο και τις μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών Πειραιά. Εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει εντυπωσιακές προβολές με φώτα και 3D animation mapping.

Έτσι λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι του Πειραιά αλλά και οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου της πόλης μας έχουν για τα καλά μπει σε μια πολύχρωμη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Τώρα που ο Πειραιάς έβαλε τα γιορτινά του, περιμένει με ανυπομονησία τις γιορτές που θα τον γεμίσουν με φωνές, χαρά και δώρα κάτω από το δικό μας δέντρο!

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης