Πόλεμος και Πολιτισμός

Στέλλα Βόρδου, Βύρωνας Γαιτανίδης

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, προκαλώντας αδιόρθωτες καταστροφές. Οι βομβαρδισμοί και οι λεηλασίες είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των Ουκρανών πολιτών και απόδειξη της σκληρότητας του ρωσικού στρατού. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου στο παρελθόν δεν ήταν ανύπαρκτες, αλλά όπως και η παραβιάσεις των συνθηκών από τους Ουκρανούς, όμως μία τέτοια απάνθρωπη πράξη γιγαντώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και δημιουργεί νέα.

Εκτός από ανθρωπιστικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκλήθηκαν, έχουν δημιουργηθεί  και πολιτισμικά. Η πολιτισμική κληρονομιά της Ουκρανίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέρη της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν αρχίσει να επηρεάζουν δραστικά την ανεκτίμητη  πολιτισμική κληρονομιά της. Καθημερινά οι επιθέσεις  καταστρέφουν πολύτιμα αγάλματα και μνημεία. Πιο συγκεκριμένα, πριν κάποιες μέρες ένα  μουσείο στο Λβιβ τυλίχθηκε στις φλόγες από τους βομβαρδισμούς στην πόλη. Την πυρκαγιά προσπάθησαν να περιορίσουν κάποιοι εργαζόμενοι του μουσείου ενώ άλλοι προσπαθούσαν να σώσουν όσα έργα τέχνης  είχαν γλυτώσει. Πλέον η μόνη προστασία που δέχονται τα μουσεία  είναι από τους εργαζομένους τους. Μάλιστα ο Φεντίρ Άντροστσουκ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, αποκάλυψε ότι προσπαθεί να προστατεύσει το Μουσείο από επίθεση ή λεηλασία, μαζί με δύο συναδέλφους του. Παρόμοια παραδείγματα εμφανίζονται σε πολλά σημεία της χώρας αφού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να καταστρέψουν ό,τι συναντήσουν.

Παρόλο που υπάρχουν πλάνα και σχέδια διάσωσης των έργων τέχνης σε εποχές ένοπλων συγκρούσεων, ο μειωμένος αριθμός προσωπικού και η συνεχής απειλή του ρωσικού ζυγού αποτρέπουν τους εργαζομένους από το να τηρούν τέτοιου είδους πλάνα.

Τα αγάλματα και τα μνημεία που είναι εκτεθειμένα στις πόλεις της Ουκρανίας και δεν λαμβάνουν καμία προστασία ανέλαβαν να φροντίσουν οι κάτοικοι που έχουν μείνει πίσω. Τα καλύπτουν με πλαστικό, σεντόνια και άλλα παρόμοια υλικά ώστε να σωθούν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν απήρακτη την πολιτισμική κληρονομιά τους καθώς τα συγκεκριμένα μνημεία είναι εκατοντάδων ετών.

Η διατήρηση και προφύλαξη των μνημείων και των έργων τέχνης είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη λόγω της ανεκτίμητης αξίας τους αλλά προς το παρόν σημαντικότερη είναι  η λήξη αυτού του καταστροφικού πολέμου και η ειρήνη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης