Γνωριμία Με Το Open Source

των Αλέκου Μέρμηγκα και Γιώργου Τσαλιγόπουλου

Τι είναι το open source;

Το open source είναι λογισμικό, που ο κώδικας του είναι ελεύθερος στο κοινό για τροποποίηση και διανομή. Είναι ο λόγος της επιτυχίας μερικών από των πιο διάσημων προγραμμάτων, όπως του Apache Web Server, του Linux, του Gimp και του Android.

Γιατί είναι σημαντικό το open source;

Το open source βασίζεται στην ελευθερία. Επιτρέπει στους χρήστες να πειραματιστούν, να γίνουν μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Επιπλέον, επιταχύνει και βελτιώνει την ανάπτυξη και την ποιότητα του λογισμικού, αφού  τόσοι άνθρωποι εργάζονται πάνω σε αυτό. Χωρίς το open source ο κόσμος μπορεί να μην ήταν ο ίδιος. Μερικά από τα πιο σημαντικά προγράμματα που έχουν αλλάξει τον κόσμο με τις δυνατότητες που παρέχουν, δεν θα είχαν ασκήσει αυτή την επιρροή παγκοσμίως αν δεν είχαν ακολουθήσει την φιλοσοφία και το μοντέλο του open source. Η πολυπληθής κοινότητα συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του προγράμματος αφού όσο περισσότεροι οι χρήστες, τόσο μεγαλύτερη η διάθεση πληροφοριών και ανατροφοδότησης με σχόλια από την κοινότητα.

 

Η φιλοσοφία του open source

Μπορεί η μεγάλη κοινότητα και η δυνατότητα που παρέχεται να τροποποιείται ο κώδικας  να είναι αυτό που προσελκύει αρκετούς, όμως για τους αφοσιωμένους, ο κύριος λόγος που λατρεύουν το open source είναι η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Τα προγράμματα open source δεν τα ελέγχει κάποια πολυεθνική εταιρεία με κίνητρο το κέρδος που συλλέγει ασύστολα δεδομένα για εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η απόλυτη ελευθερία να κάνεις ότι τραβάει η ψυχή σου, χωρίς να φοβάσαι ότι δικηγόροι θα σε καταδιώκουν με κατηγορίες για καταπάτηση δικαιωμάτων ή άλλες κατηγορίες είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του open source.

Δημοφιλή Προγράμματα τα οποία επωφελήθηκαν από το open source

Χωρίς το open source το Linux, το Chromium (η βάση του Chrome), to Gimp και άλλα δεν θα είχαν εξελιχθεί τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά. Μία από τις βασικές ιστοσελίδες διανομής προγραμμάτων open source,το GitHub, έχει εκατομμύρια χρήστες που το επισκέπτονται καθημερινά. Νομίζω αυτό δίνει μια ιδέα του πόσο σημαντικό έχει γίνει το open source για την ανάπτυξη λογισμικού.

Οι πρωτοπόροι του open source και η ιστορία τους

  • Richard Stallman

Ο Richard Stallman, ιδρυτής του Free Software Foundation και του GNU Project, πείστηκε ότι ο κόσμος χρειάζεται το ελεύθερο λογισμικό όταν η Xerox αρνήθηκε να του δώσει τον ελαττωματικό κώδικα ενός εκτυπωτή, που εκείνος ήθελε να διορθώσει.

 

  • Linus Torvalds

Ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux, θεωρείται ένας από τους εμπνευστές του open source, αφού πολλά από τα open source προγράμματα βασίζονται αρχικά στο Linux. Ξεκίνησε το  Linux επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος με το MS-DOS ενώ το UNIX ήταν πολύ ακριβό.

 

  • Christine Peterson

Η Christine Peterson ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τη φράση “open source” στις 3 Φεβρουαρίου του 1998 και πολύ σύντομα έγινε η κύρια ονομασία για τα ελεύθερα προγράμματα.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης