Δροσιστική Απόλαυση

ice-cream-3611698__340

Το παγωτό είναι ένα δροσιστικό, γλυκό, απολαυστικό και  αγαπημένο καλοκαιρινό σνακ μικρών και μεγάλων. Κάθε φορά που το αντικρίζουμε έρχονται το μυαλό μας αναμνήσεις από φίλους, θάλασσα, ξεκούραση διακοπές και γενικά Καλοκαίρι. Παρασκευάζεται συνήθως από ζάχαρη, κρέμα και γάλα.

Παρόλο που το παγωτό έγινε διάσημο στις αρχές του εικοστού αιώνα το παγωτό απολαμβάνεται εδώ και αιώνες. Περίπου το 500πΧ οι αρχαίοι Έλληνες ξεκίνησαν να απολαμβάνουν ένα παγωμένο γλύκισμα από μέλι και φρούτα συνδυασμένα με χιόνι, περίπου το 500πΧ το οποίο πουλιόταν στην αγορά της Αθήνας. Βέβαια αυτή η εκδοχή του παγωτού δεν θύμιζε και πολύ τη σημερινή κρεμώδη λιχουδιά με τις αμέτρητες γεύσεις. Λέγεται πως ο Ιπποκράτης, ενθάρρυνε τους ασθενείς να τρώνε πάγο σε συνδυασμό με μέλι και γάλα. Την ίδια περίπου εποχή κατασκεύαζαν και οι Πέρσες ένα αντίστοιχο παρασκεύασμα από σταφύλι και χιόνι. Από εκείνη την εποχή η εφεύρεση του παγωτού εξαπλώθηκε σε αρκετές περιοχές της Ασίας απ’ όπου και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους αποίκους. Έτσι το παγωτό συνέχισε να εξελίσσεται μέχρι και τη σημερινή του τελειοποιημένη μορφή.

 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα, καλοκαιρινά επαγγέλματα της Ελλάδας των μέσων του 19ου αιώνα ήταν οι παγωτατζήδες. Εργάζονταν είτε σε ποδήλατο-καρότσι είτε σε βανάκι, το οποίο μετέφερε το ψυγείο που διατηρούσε το παγωτό. Βέβαια υπήρχαν και παγωτατζήδες που είχαν μόνιμα ένα χώρο πώλησης των παγωτών τους. Πλέον το επάγγελμα του παγωτατζή υπάρχει όμως βρίσκεται πολύ σπάνια.

 

Το παγωτό όπως και όλες οι άλλες μοναδικές εφευρέσεις έχει την δική του παγκόσμια ημέρα. Συγκεκριμένα όλος ο πλανήτης γιορτάζει αυτό το υπέροχο γλυκό στις 3 Απριλίου και πολλά μαγαζιά διοργανώνουν εκδηλώσεις για να το τιμήσουν.

 

Ολοι ξέρουμε τις συνηθισμένες μα λαχταριστές γεύσεις που έχει το παγωτό μα υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες και πρωτότυπες που σπάνια συναντάμε. Κάποιες από αυτές είναι :

  Μαγειρίτσα

 Τζατζίκι

 

Ελιά

Καρπούζι με τυρί

Γαρίδα

 

Ταούκ Κιουτζού

Ανθότυρο με λεμόνι

Παντζάρι

 

Το παγωτό είναι το πιο διαχρονικό, καλοκαιρινό και αγαπημένο γλυκό και πάντα θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης