Το μετρό φτάνει στον Πειραιά

index

της Αγγελικής Βουγιουκλάκη

Όπως σίγουρα όλοι μας γνωρίζουμε και πολύ πιθανόν να περιμέναμε με ανυπομονησία, πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν τα εγκαίνια του μετρό, του Πειραιά. Τρεις νέοι σταθμοί “Μανιάτικα”, “Πειραιάς” και “Δημοτικό Θέατρο” άνοιξαν επιτέλους τις πόρτες τους, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, έτοιμοι να υποδεχτούν τον κόσμο, έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια κατασκευής. Το σπουδαίο αυτό γεγονός συνοδεύτηκε από ομιλίες εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, τις οποίες παρακολούθησε… από τα παράθυρα που βλέπουν προς την πλατεία Κοραή και μεγάλος αριθμός των μαθητών του σχολείου μας εκδηλώνοντας έτσι την ανυπομονησία τους- τέρμα επιτέλους το λεωφορείο, ήρθε το μετρό!.

Το μετρό ήρθε αδιαμφισβήτητα για να φέρει την αλλαγή που περιμέναμε. Ευκολότερη αλλά και γρηγορότερη καθίσταται πλέον ημερησίως η μετακίνηση πολιτών από τον Πειραιά έως και το αεροδρόμιο στα Σπάτα. Ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και τους μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι το έχουν ήδη εντάξει στην καθημερινότητά τους. Συχνές είναι οι αναφορές τους στην εγγύτητα του σταθμού του Δημοτικού Θεάτρου στο σχολείο αλλά και στην ταχύτητα που διαθέτει, ενώ όλοι οι μαθητές, κάνουν λόγο για την αύξηση της ξεκούρασης τα πρωινά και την συμβολή του σε έναν πιο ολοκληρωμένο ύπνο. Οι συμμαθητές μας το αναγνωρίζουν ως τρόπο να μην επιβαρύνουν τους γονείς ή τους φίλους τους να τους μεταφέρουν στο σχολείο, αλλά και στον γυρισμό, ως δηλαδή ένα μέσο ανεξαρτησίας και διευκόλυνσης. Παράλληλα, η νέα γραμμή συνεισφέρει και στο εκπαιδευτικό έργο του σχολείου, δεδομένου ότι είναι ευκολότερη πλέον η μετάβασή μας στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους καθηγητές μας, με σκοπό τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, που περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε μουσεία, εκθέσεις, αλλά και άλλες τοποθεσίες πολιτιστικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με συνέντευξη που μας παραχώρησε οδηγός συρμών του μετρό του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας, το μετρό αποτελεί ένα ασφαλές μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται από πολλούς νέους, φοιτητές αλλά και μαθητές. Η γραμμή 3 του μετρό μπήκε δυναμικά στη ζωή μας προσφέροντάς μας  δρομολόγια με μεγάλη συχνότητα (ανά 4 λεπτά στις ώρες αιχμής δηλαδή, τις καθημερινές από 07:00-11:00 και από 13:30-17:30 ενώ στις υπόλοιπες ώρες ανά περίπου 10 λεπτά). Το πρώτο δρομολόγιο από το σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου είναι το πρωί στις 05:30, ενώ το τελευταίο (Δευτέρα – Πέμπτη και Κυριακή) γίνεται στις 23:59 και από το Σύνταγμα στις 12:10. Την Παρασκευή και το Σάββατο -όταν και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας- οι τελευταίοι συρμοί αναχωρούν στις 01:05. Ο οδηγός του μετρό δεν παρέλειψε επίσης να μας υπενθυμίσει πως, προκειμένου η μετακίνησή μας με το μετρό να είναι ασφαλής, οφείλουμε να ακολουθούμε τους κανόνες, όπως για παράδειγμα να μην παραλείπουμε να προμηθευόμαστε εισιτήριο ή κάρτα, καθώς και να φροντίζουμε να τα έχουμε επικυρώσει πριν την είσοδό μας στο σταθμό.  Ολοκληρώνοντας τη χρήσιμη προς ενημέρωσή μας, συνέντευξή του, επισήμανε ότι ο καθένας μας πρέπει να προσέχει και να σέβεται ένα τόσο πολύτιμο μέσο μαζικής μεταφοράς όσο το μετρό, προσπαθώντας απλώς, να μην προκαλεί  φθορές στα βαγόνια του.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει, η έκθεση που φιλοξενείται στον σταθμό του «Δημοτικού Θεάτρου», με τίτλο: «Ιστορίες για το αθέατο νερό», η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και αναπαραστάσεις του συστήματος ύδρευσης του αρχαίου Πειραιά. Σε αυτές τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το νερό, θυμίζοντας μας την τεράστια σημασία του από τα παλιά χρόνια για τον Πειραιά, μια πόλη βαθιά συνδεδεμένη με την ναυτιλία και το λιμάνι της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης