Monsters from Hell

hvCLUm7iKv

   Με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, ακόμα και ο ανυποψίαστος πολίτης, θα έχει σίγουρα ήδη παρατηρήσει, τι κρατάει σχεδόν κάθε νέος άνθρωπος που περνά τον διάβα του. Τα αναψυκτικά αυτά που προμηθεύονται οι έφηβοι από κάθε λογής μαρκετ, ακόμα και από περίπτερα, ονομάζονται monster, hell και λιγότερα συχνά συναντάμε τα redbull. Οι νέοι δίχως καν να υποψιάζονται για το περιεχόμενο τους από την ονομασία ή ακόμα και να σκιάζονται , συνεχίζουν να τους εμπιστεύονται, με την κάθε  γουλιά που καταναλώνουν, την υγεία τους.

    Σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε, στο σχολείο μας οι πλειοψηφία παιδιών της τρίτης γυμνασίου, προμηθεύονται τέτοια αναψυκτικά ανησυχητικά συχνά, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Παρατηρήθηκε πως αυτοί που έχουν γευτεί τα τερατώδη αυτά αναψυκτικά έστω και μια φορά, έχουν  περάσει ή περνάνε μια περίοδο εθισμού. Οι μία πλευρά υποστηρίζει πως, αγοράζει με το χαρτζιλίκι τους δέκα τέτοια την εβδομάδα, κάτι που συνεπώς σημαίνει πως πίνουν σχεδόν ενάμιση μπουκάλι την ημέρα, ενώ οι άλλοι πως δεν έχουν ούτε ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν. Ακόμα κι έτσι όμως το σχολείο μας αντιμετωπίζει μια κρίση καθώς τα νούμερα είναι πλέον ξεκάθαρα.

Το ερώτημα που παραμένει όμως, είναι το γιατί, είναι τόσο κακή και βλαβερή η συχνή και πόσο μάλλον καθημερινή κατάποση τέτοιων ουσών. Λοιπόν αυτό μας το απάντησε η γιατρός Κανακάρη Ζηνοβία από την έδρα της στη Πάτρα. Σύμφωνα με τα λόγια της αυτό που καθιστά τα συγκεκριμένα αναψυκτικά όχι μόνο ανθυγιεινά αλλά και ιδιαίτερα επιβλαβή οφείλεται όχι μόνο στην ονόματη ταυρίνη τα οποία περιέχουν όλα ανεξαιρέτως αλλά στον συνδυασμό της με την καφεΐνη και τα υποκατάστατα σάκχαρα. Η ταυρίνη λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παρεξηγημένη ουσία καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων την κατηγορεί  για όλες τις παρενέργειες των γνωστών αναψυκτικών, ενώ η αλήθεια δεν είναι άλλη από το ότι στην καθημερινότητα μας  καταναλώνουμε ταυρίνη σε μόνιμη βάση απλά η ποιότητες που λαμβάνει το σώμα μας είναι κατά πολύ μικρότερες καθώς συναντάται  σε μορφή αμινοξέων στο κρέας αλλά και σε άλλα πολλά τρόφιμα. Οπότε είναι λανθασμένη τελικά η κοινή άποψη πως η ταυρίνη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όχι μόνο δεν συνιστώνται αλλά και προτιμάται να αποφεύγονται αυτά τα ποτά. Ο συνδυασμός λοιπόν  των τεράστιων ποσοτήτων καφεΐνης και ταυρίνης που περιέχεται σε καθεμία από τις συσκευασίες,  επηρεάζει  ενήλικες και πόσο μάλλον παιδιά και εφήβους. Τα φρικτά αποτελέσματα της συχνής τους κατανάλωσης είναι συχνά η αύξηση του άγχους, οι απότομες αλλαγές στην ψυχολογία και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και ταχυπαλμία.

Πολλά από τα παιδιά του σχολείου μας ενώ είναι ενημερωμένα πως τα αγαπημένα τους αναψυκτικά (monster, hell, red bull) αποτελούν κίνδυνο για τη διατήρηση της υγείας τους, επιλέγουν να αγνοούν τα γεγονότα και να ζήσουν εκείνη της στιγμή ευχαρίστησης ξεχνώντας τον βασικό στόχο που θα έπρεπε να έχει κάθε άνθρωπος,  να είναι υγιείς. Αντιμετωπίζουν έτσι τα αναπόφευκτα αποτελέσματα στον οργανισμό τους σαν κάτι μακρινό και συνεχίζουν ανενόχλητη την καθημερινή κατανάλωση, γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχεί  τους πάντες για το μέλλον της χώρας μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης