Rosół

Από τον Μανώλη Κουτσαντωνάκη, Β Λυκείου

(Πρόκειται για φαγητό από την Πολωνία, Ευχαριστούμε θερμά την μητέρα του Μανόλη που κατάγεται από την Πολωνία και μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή). 

Το Rosół, ή αλλιώς φιδές στα ελληνικά, είναι μια ελαφριά παραδοσιακή σούπα την οποία την τρώμε σε γάμους σαν το γαμοπίλαφο στη Κρήτη αλλά και κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία. Το όνομα του έρχεται από την λέξη αλάτι επειδή παλιά πάστωναν το κρέας με αλάτι για να κρατεί ποιο πολύ και μετά το βράζαμε για να τρώγεται. Με τα χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούν φρέσκο κρέας.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

μια κότα γέρικη η κόκορας (2κγ)

2 μεγάλα καρότα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1/4 από σελινόριζα

3 κλαδι άσέλινο

1/4 ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τη κότα. Έπειτα την βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και γεμίζουμε μέχρι μια παλάμη πάνω από την κότα περίπου 3 λίτρα.

Κόβουμε χοντρά τα καρότα, την σελινόριζα και το σέλινο, το κρεμμύδι στα 4 και τα βάζουμε μέσα μαζί με το αλάτι εκτός από το σέλινο.

Ανάβουμε την φωτιά λίγο πάνω από την μέση μέχρι να κοχλάζει η σούπα και με ένα κουτάλι βγάζουμε τον αφρό. (Πολύ σημαντικό μην το παραλείψετε).

Μόλις σταματήσει να βγαίνει αφρός, βάζετε πιπέρι, το σέλινο και το μαϊντανό. Βράζετε μέχρι να λιώσει το κοτόπουλο και να είναι μαλακό το καρότο.

Μετά βράζετε τον φιδέ και σερβίρετε. Ο ζωμός πρέπει να είναι καθαρός και όχι θόλος.

(Μια παραλλαγή που μου αρέσει είναι με ντοματοπολτέ και είναι σαν ντοματόσουπα).

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης