LIVE AID: Μουσική και φιλανθρωπία

Μια από τις πιο ιστορικές φιλανθρωπικές συναυλίες που έγιναν ποτέ ήταν το Live Aid. Το μεγάλο αυτό γεγονός συνέβη στις 13 Ιουλίου του 1985 στο Λονδίνο. Σκοπός της συναυλίας ήταν η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τη συγκέντρωση χρημάτων για το δοκιμαζόμενο λαό της Αιθιοπίας. Διάσημοι τραγουδιστές και μπάντες ανέβηκαν στη σκηνή χωρίς πληρωμή για τον ιερό αυτό στόχο. Διάσημα αστέρια της εποχής που συνέβαλαν στο γεγονός αυτό ήταν ο Ντέιβιντ Μπόουι, οι θρυλικοί Queen, ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ των Beatles, οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd, οι U2, ο Έλτον Τζον, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Στίνγκ, η Μαντόνα και άλλοι καλλιτέχνες.

LIVE-AID2B

Στο στάδιο Wembley του Λονδίνου 90.000 θεατές αποθέωσαν τους σπουδαίους μουσικούς ενώ ταυτόχρονα η συναυλία αναμεταδόθηκε σε 100 τουλάχιστον χώρες και παρακολουθήθηκε από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της συναυλίας κράτησε 16 ώρες και το ποσό που συγκεντρώθηκε άγγιξε τα 127 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν το γεγονός ήταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, οι οποίοι και άνοιξαν το φιλανθρωπικό φεστιβάλ.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Live Aid ήταν όταν ανέβηκαν στην σκηνή οι Queen. Με το τραγούδι «Bohemian Rhapsody», από το άλμπουμ τους A Night at the Opera, ο Φρέντι Μέρκιουρι με την μαγευτική του φωνή και τους υπόλοιπους συνεργάτες της μπάντας του κατάφερε να ανεβάσει το χρηματικό ποσό σε τεράστια νούμερα. Για όση ώρα έμειναν στην σκηνή,  ο Φρέντι, παρόλα τα προβλήματα της υγείας του, «έπαιξε» με το κοινό του Wembley και χάρισε αλησμόνητες στιγμές στην ιστορία της μουσικής.

LIVE-AID3

Την πρωτοβουλία για την συναυλία είχαν ο Bob Geldof και ο Midge Ure. Ταυτόχρονα, στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έγινε μια αντίστοιχη συναυλία στο ίδιο φιλανθρωπικό πλαίσιο. Μάλιστα, ακολούθησαν κατά το ίδιο πρότυπο πολλές συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, το Live Aid θα παραμένει πάντα ορόσημο στην ιστορία της μουσικής, τόσο για τη συμμετοχή πολλών διάσημων καλλιτεχνών όσο και για τον ιερό σκοπό του.

Μαρία-Ευγενία

[Οι φωτογραφίες από τους δίσκους και τα CD ανήκουν στην προσωπική συλλογή του συντάκτη]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης