Έθιμα του Πάσχα στην Κρανέα Ελασσόνας

Η Κρανέα Ελασσόνας βρίσκεται στον Δήμο Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί το Πάσχα γίνονται διάφορα έθιμα, δύο από τα οποία δεν πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές.

Αρχικά, τη παραμονή και ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, δηλαδή την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα, μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας από τον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο ξωκλήσι της, στο φαράγγι της Χράπας, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο επισκέπτεται τη μητέρα της. Εκεί γίνεται δοξολογία της εικόνας. Έπειτα γιορτάζουν με τραγούδια και χορό και οι πιστοί παραμένουν ξάγρυπνοι όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, αφού τελειώσει η θεία Λειτουργία, επιστρέφουν την εικόνα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου την υποδέχονται και αρχίζουν να χορεύουν κρατώντας την ο πρώτος στα χέρια. Έπειτα τελείται ο αγιασμός.

Ένα ακόμα έθιμο, το οποίο σήμερα δεν γίνεται συχνά, είναι το εξής. Τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως συνηθίζεται, οι γυναίκες παίρνουν αρκετή μπογιά και βάφουν τα αυγά. Την μπογιά που περισσεύει την κρατάνε και με αυτή στη συνέχεια βάφουν τα αρνάκια του κοπαδιού. Έτσι θεωρούν πως ευλογούν το κοπάδι ώστε να μεγαλώσει και να αυξηθεί.

Πηγή: Αφηγήσεις της γιαγιάς μου

Μαριάννα

Πάσχα, Πασχαλινό Λαγουδάκι, Αυγό, Πασχαλινά Αυγά

(Εικόνα ελεύθερη από πνευματικά δικαιώματα, Πηγή: https://pixabay.com/el/photos/πάσχα-πασχαλινό-λαγουδάκι-αυγό-2197043)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης