Δέκα ελληνικά πασχαλινά έθιμα

pasxa-stin-kerkyra

 

 

Η γιορτή του Πάσχα γιορτάζεται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο με αποτέλεσμα να μένει χαραγμένη στις μνήμες των ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα παρακάτω έθιμα κρατούν αιώνες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα κάνοντας τις Άγιες Μέρες πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες.

1. Βροντάδο, Χίος – Μάχη με τις ρουκέτες ανάμεσα στις ενορίες, συνήθεια που ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν περήφανα στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση.
2. Καλαμάτα – Σαϊτοπόλεμος. Πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» ή αλλιώς Σαϊτοπόλεμος, όπου οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο.
3. Ζάκυνθος – Στάμνες πέφτουν από τα μπαλκόνια. Κατά την Πρώτη Ανάσταση οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια.
4. Λεωνίδιο – Αερόστατα στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στο πέταγμα χρωματιστών φωτεινών αερόστατων.
5. Κρήτη – Κάψιμο του Ιούδα. Σε όλα τα χωριά του νησιού τα παιδιά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν ξύλα έξω από την εκκλησία
6. Κέρκυρα – Μπότιδες. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Πρώτη Ανάσταση, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο.
7. Πάρος – Η αναπαράσταση των Παθών. Κατά την περιφορά του Επιταφίου του χωριού Μάρπησσα γίνεται αναπαράσταση των Παθών από παιδιά.
8. Σάμος – Τουφέκια. Στον Μαραθόκαμπο μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» δίνεται το σύνθημα για να «βροντήξουν» τα χαρτονένια κανονάκια με τις οβίδες που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι.
9. Κως – Κλειδιά με μπαρούτι. Οι κάτοικοι παίρνουν μεγάλα κλειδιά από κλειδαριές παλαιού τύπου πάνω στα οποία βάζουν μπαρούτι και μετά την Ανάσταση τα χτυπούν στον τοίχο κάνοντας σαματά.
10. Κύθνος – Κούνια στην πλατεία. Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη κούνια στην πλατεία και κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές κουνιούνται.
Βασιλική Κοτρώτσιου

Πηγή: https://perierga.gr/2014/04/10-ellinika-paschalina-ethima/

Πηγή εικόνας: https://librodoro.gr/25107/to-pascha-stin-kerkira-ine-empiria-zois/

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Δέκα ελληνικά πασχαλινά έθιμα"

Σχολιάστε

Top