Παγκόσμιοι πρωταθλητές σκακιού

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Φεβ• 29•16

Βίλχελμ Στάινιτζ

αρχείο λήψης (1) Ο Βίλχελμ Στάινιτζ ήταν ο μεγαλύτερος αυστριακός παίκτης σκακιού και κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου από το 1886 έως το 1994. Ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης σκακιστικής θεωρίας. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του ήταν πολύ επιθετικός και συνδυαστικός παίκτης και γι’αυτό το λόγο του είχαν βγάλει το παρατσούκλι αυστριακός Μόρφι. Όμως, καθώς κατανοούσε όλο και πιο πολύ το παιχνίδι κατάφερε να απομονώσει μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της θέσης ανακαλύπτοντας πως οι φανταχτερές επιθέσεις πετύχαιναν μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε επαρκής άμυνα

 

Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ

images

Ο Μπόμπι Φίσερ, μυθική μορφή του σκακιού, ήταν ένας σκακιστής που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή αυτού του περίπλοκου παιχνιδιού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στο σκάκι υπάρχει μία προ και μία μέτα Φίσερ εποχή. Μετά την αποχώρησή του από τον κόσμο του σκακιού ακόμη και οι πιο δύσπιστοι άρχισαν να δίνουν προσοχή στον κόσμο των 64 τετραγώνων. Πολλές υπήρξαν οι αιτίες γι’αυτό το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τις μοναδικές και αναμφισβήτητες ικανότητες του Φίσερ στο σκάκι έως την ευφυΐα και την εκκεντρικότητα του, πολύ δύσκολο να καθορίσουμε πού σταματούσε η πρώτη και πού άρχιζε η δεύτερη, που χαρακτήριζαν μερικές από τις απρόσμενες αποφάσεις του και ιδιαίτερα αυτήν να εγκαταλείψει για πάντα το σκάκι όταν βρισκόταν ακριβώς στο απόγειο της καριέρας του. Ο Ρομπερτ Φισερ γεννήθηκε στο Σικάγο στις 9 Μαρτίου του 1943. Δεκατεσσάρων ετών έγινε ο απόλυτος πρωταθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να χάσει ούτε μία παρτίδα εναντίον των εθνικών Μετρ. Ένα χρόνο μετά, κατέκτησε τον τίτλο του Μεγάλου Μετρ, ασυνήθιστα νωρίς για τον κόσμο του σκακιού. Αντιπροσώπευσε τη χώρα τους σε τρεις Ολυμπιάδες, που ουσιαστικά αποτελούν παγκόσμια πρωταθλήματα μεταξύ των εθνών, πετυχαίνοντας σε όλες εκπληκτικά αποτελέσματα. Ενδεχομένως, όμως, η πιο εντυπωσιακή επιτυχία της καριέρας του ήταν εκείνη του 1971, στα προκριματικά των υποψηφίων για τον παγκόσμιο τίτλο, στα οποία απέκλεισε διαδοχικά, και με εκπληκτικά σκορ, τρεις από τους μεγαλύτερους σκακιστές της εποχής του τον Ταιμάνοφ΄ 6-0, τον Λάρσεν 6-0 και τον Πετροσιάν.

 

Ανατόλι Κάρποβ

αρχείο λήψης

Ο Ανατόλι Κάρποβ είναι ο πιο επιτυχής σκακιστής όλων των εποχών σε επιδόσεις σε τουρνουά κατακτώντας πάνω από 140 πρώτες θέσεις. Aπό το 1978 έως το 1998 έλαβε μέρος σε όλα τα τουρνουά για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της fide. Το τρέχον ρεκόρ του σε επαγγελματικό επίπεδο είναι 1.118 νίκες 287 ήττες και 1.480 ισοπαλίες σε 3.163 παρτίδες. Η μέγιστη βαθμολογία elo που έχει πετύχει ποτέ είναι 2.780 elo.

 

Βλαντίμιρ Κράμνικ

αρχείο λήψης (2)

Ο Βλαντιμίρ Κράμνικ είναι ρώσος σκακιστής και παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2000 έως το 2007 στη λίστα διεθνούς αξιολόγησης elo το 2007 καταλαμβάνει την Τρίτη θέση με elo 2766. Το 2000 κέρδισε σε ματς 16 παρτίδων τον Γκάρι Κασπάροβ το οποίο έλαβε χώρα στο Λονδίνο. Στα μάτια των συμμετεχόντων και των παρατηρητών αυτό ήταν το ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο κέρδισε ο Κράμνικ παρόλο που η fide δεν αναγνώρισε την νομιμότητα του ματς. Ο Κράμνικ συχνά αναφερόταν σαν κλασικός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Υπεράσπισε επιτυχώς τον τίτλο του το 2004 εναντίον του διεκδικητή Πέτερ Λέκο στο μπρισάγκο στην ελβετία.

 

Παντζιαρέλας Γιώργος

 

ΠΗΓΕΣ

  • http://chessgame.com/
  • https://el.wikipedia.org/wiki/Σκάκι

Σχολιάστε

Top