Αλκυονίδες μέρες

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Φεβ• 29•16

Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες μέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος* που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος της βορειοανατολικής Ευρώπης κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση, με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος.

*Γεωγραφικό πλάτος: είναι το πόσο μακριά ή κοντά είναι μία περιοχή από τον Ισημερινό.

302101-HalcyoneDraper

Τώρα ο μύθος λέει ότι: η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, θεού των ανέμων, ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα, τον βασιλιά της Τραχίνας. Ζούσαν πολύ αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι και έλεγαν ότι η ευτυχία τους ξεπερνούσε ακόμη την ευτυχία των θεών. Τότε ο Δίας θύμωσε τόσο πολύ από την αλαζονεία τους και τους μεταμόρφωσε σε πουλιά. Η Αλκυόνη γεννούσε χειμώνα τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, με αποτέλεσμα οι νεοσσοί να παρασύρονται από τα κύματα και να χάνονται. Κάποτε ο Δίας τους λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει μέσα στο καταχείμωνο, κατά την περίοδο που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της, 14 μέρες καλοκαιρίας.

800px-Alcedo_atthis_4_(Lukasz_Lukasik)

alkyonides222

Καμπούρης Κυριάκος – Κωταΐδου Ιωάννα.

 

ΠΗΓΕΣ

  • Σχολικό βιβλίο ΣΤ” τάξης του Δημοτικού.
  • Wikipedia

Σχολιάστε

Top