Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Φεβ• 29•16

oολοκαυτωμα
Στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας στις 27 Ιανουαρίου 2016 για την μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Εβραίων παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3.

Η «επίλυση του εβραϊκού ζητήματος» μετεξελίχθηκε, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί (το Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), στο άριστα μεθοδευμένο πρόγραμμα της «Τελικής Λύσης», που ισοδυναμούσε με τη φυσική εξόντωση όλων των Εβραίων, καθώς και όλων των τεκμηρίων (αρχείων, συναγωγών, κτιρίων, κ.ά.), που σηματοδοτούσαν την παρουσία τους στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Με τον όρο «Ολοκαύτωμα», ελληνική λέξη που καθιερώθηκε διεθνώς μέσω της αγγλικής γλώσσας, εννοούμε την εφαρμογή του προγράμματος της «Τελικής Λύσης» που κορυφώθηκε με τα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης, αφανίζοντας τελικά 6 εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ολοκαυτωμα

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες το ντοκιμαντέρ είχε και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν αλλά και μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων για το τι γινόταν στα στρατόπεδα. Τα λόγια τους ήταν συγκινητικά και ταυτόχρονα συγκλονιστικά για εμάς.

Πιστεύω πως αυτή η μέρα, αυτές οι εικόνες και αυτά τα λόγια εκείνων των ανθρώπων θα μείνουν χαραγμένα στην καρδιά και το μυαλό όλων μας.

Παπαδοπούλου Ζωή

Σχολιάστε

Top