ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΠΟ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΡΟΣΟΥΛΑ - Ιουν• 14•20

Θεοδωρίδου Ροσούλα, Α΄2

 Πόλη στις Φλόγες – Garth Risk Hallberg

Σε αυτό το πρόσφατο χρονικό διάστημα, υποβληθήκαμε όλοι μας σε μια δοκιμασία, που απαιτούσε όχι μόνο την υπομονή, αλλά και την υπευθυνότητά μας.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση, αποτέλεσμα της πανδημίας που κατάφερε να «γονατίσει» ολόκληρο τον πλανήτη, μας χάρισε άπλετο ελεύθερο χρόνο, μακριά από τους ρυθμούς της έντονης  καθημερινότητάς μας.

Με τους παλμούς να πέφτουν και τα πάντα γύρω μας να αδρανοποιούνται, η συντριπτική πλειοψηφία αφοσιώθηκε σε δραστηριότητες κεκλεισμένων των θυρών.

Εγώ, από τη δική μου πλευρά, προσπάθησα να επωφεληθώ από το δίμηνο αυτό διάλλειμα, δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά, τις ικανότητές μου  στο διάβασμα.

Γενικά

Το μυθιστόρημα του Garth Risk Hallberg, «Πόλη στις Φλόγες», ενδείκνυται για δυνατούς αναγνώστες, με τον αριθμό των σελίδων να ανέρχεται στις 1024.

Όσον αφορά την δομή του βιβλίου, χωρίζεται σε 7 μέρη, στα οποία παρεμβάλλονται και τα αντίστοιχα  ιντερλούδια, κάνοντας πιο ομαλή τη μετάβαση και  παρέχοντας ταυτόχρονα μια πιο προσωπική ματιά στις σκέψεις και τις ζωές των ηρώων.

Οι χαρακτήρες της ιστορίας, με μια πρώτη εξέταση, φαίνεται να μην έχουνε κάποια σχέση μεταξύ τους. Προχωρώντας όμως σταδιακά στην εξέλιξη των γεγονότων, η σύνδεση γίνεται πιο ξεκάθαρη.

Πλοκή

Όλα ξεκινούν με έναν πυροβολισμό την παραμονή της πρωτοχρονιάς, στη Νέα Υόρκη του 1977. Το θύμα είναι η 17χρονη Σαμάνθα Τσιτσάρο, γόνος μιας οικογένειας πυροτεχνουργών με καταγωγή από την Ιταλία, ερασιτέχνης συντάκτρια ενός φανζίν, και φαν της πανκ μουσικής.

Ο Μέρσερ Γκούντμαν, αφροαμερικανός καθηγητής και φιλόδοξος συγγραφέας, βρίσκει το χτυπημένο κορίτσι, αποχωρώντας από το ρεβεγιόν όπου παρευρίσκονταν, απολαμβάνοντας τη συντροφιά της Ρέιγκαν Χάμιλτον-Σουίνι, αδερφής του συντρόφου του, Γουίλιαμ.

Η Ρέιγκαν και ο Γουίλιαμ προέρχονται από μια φημισμένη και εύπορη οικογένεια της Ν.Υ., ονόματι Χάμιλτον-Σουίνι,  την οποία βλέπουμε να διαλύεται στο πέρασμα των χρόνων, έπειτα από το θάνατο της μητέρας των παιδιών και τον νέο γάμο του πατέρα τους. Ο Γουίλιαμ, ως ανήσυχο πνεύμα και ανήμπορος να συμβιβαστεί με τα καινούρια δεδομένα, εγκαταλείπει από νεαρή ηλικία το πατρικό του, ενώ η Ρέιγκαν μεγαλώνοντας, μετατρέπεται σε τραγική φιγούρα. Η κοντινή σχέση ανάμεσα στα δύο αδέρφια χάνεται, και ο Γουίλιαμ αρνείται να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του.

Η Ρέιγκαν, έπειτα από όλα τα σκαμπανεβάσματα των εφηβικών και των πρώτων μετά την ενηλικίωση της  χρόνων, παντρεύεται τον Κιθ Λαμπλάιντερ, που όπως θα αποδειχτεί αργότερα, πρόκειται για έναν ασταθή χαρακτήρα.

Ο γάμος της θα δοκιμαστεί σκληρά, επηρεάζοντας συναισθηματικά τόσο την ίδια, όσο και τα δυο παιδιά της, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται έναντι στον Είμορι Γκούλντ, αδελφό της νέας γυναικάς του πατέρα της, ο οποίος πασχίζει να οικειοποιηθεί την περιουσία των Χάμιλτον-Σουίνι.

Παράλληλα, ο Γουίλιαμ, παλεύοντας με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, υποκύπτει, οδεύοντας με αργά βήματα προς την καταστροφή, αφήνοντας παράλληλα τις σκιές του παρελθόντος να γίνουν για ακόμη μία φορά μέρος της καθημερινότητάς του.

Άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται, είναι ο Τσάρλι Γουαισμπάρτζερ, φίλος της Σαμάνθα, ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γκρόσκοφ, ο αστυνομικός Λάρι Πουλάσκι, που ασχολείται με την υπόθεση του άτυχου κοριτσιού, και η Τζένι Νουγιέν.

Χαρακτήρες

Ο κάθε χαρακτήρας σε αυτό το βιβλίο, παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, σε μια Νέα Υόρκη, που συνεχώς μεταβάλλεται. Δίνεται μάλιστα και η εντύπωση πως, η πόλη αυτή αποτελεί μέρος και κομμάτι της ιστορίας, αφού της αποδίδεται μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Η γνωριμία μας με τους πρωταγωνιστές γίνεται σταδιακά, αφού κάθε κεφάλαιο ασχολείται και με ένα διαφορετικό πρόσωπο, με μια διαφορετική ιστορία. Ο Hallberg, ξεκινάει με επιφανειακές περιγραφές, και εμβαθύνει, όσο η πλοκή εξελίσσεται.

Τρόπος Γραφής

Τον τρόπο γραφής του μυθιστορήματος αυτού θα τον περιέγραφα ως ιδιαίτερο. Δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, που σε κρατάει προσηλωμένο έως και την τελευταία λέξη. Από την άλλη πλευρά όμως, ο λόγος σε ορισμένα σημεία, γίνεται πυκνός και δυσνόητος, απαιτώντας συχνά  και μια δεύτερη ανάγνωση.

Αισθητική

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το βιβλίο είναι αρκετά εντυπωσιακό. Τα ιντερλούδια έχουνε ρεαλιστική μορφή, όπως θα είχε ένα χειρόγραφο σημείωμα ή ένα ερασιτεχνικό φανζίν. Συνοδεύονται επίσης και από εικόνες, που ενισχύουν τη ρεαλιστική όψη αυτών.

Προσωπική Γνώμη

Το δημιούργημα αυτό του Hallberg μού άφησε ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης.

Η σύνδεση με τους διαφόρους ήρωες, ήταν κάτι το αναπόφευκτο, με αποτέλεσμα να νιώθω και εγώ τα συναισθήματα και να βιώνω νοερά τις εμπειρίες τους.

Είναι ένα βιβλίο, που θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα, παρά τον όγκο και τη μερική δυσκολία στην κατανόηση του νοήματός του. Είναι μια δυνατή ιστορία, που μπορεί να σε συναρπάσει και σε κάνει να αισθανθείς μέρος της Νέας Υόρκης του 1977.

Σχολιάστε

Top