ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

του Γιάννη Καπιδάκη

Πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ζάκυνθο ζούσε μια μικρή κοινότητα 275 Ελλήνων Εβραίων. Την περίοδο της  ιταλικής κατοχή δεν υπάρχουν προβλήματα, διότι οι Ιταλοί δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά τους Εβραίους, όπως οι  Γερμανοί. Στα τέλη όμως του 1943 η Ζάκυνθος κατακτάται από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς το αυστηρό ναζιστικό καθεστώς έχει ήδη ξεκινήσει τις διώξεις και τους εκτοπισμούς των  Εβραίων, σε άλλες περιοχές. Οι Γερμανοί συγκεντρώνουν τους Εβραίους από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τους στέλνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Γερμανός διοικητής Μπέρεντς καλεί το δήμαρχο Λουκά Καρρέρ, για να του ανακοινώσει την εντολή του, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραδώσει έναν κατάλογο με τους Εβραίους της περιοχής. Μετά από λίγες μέρες, ο δήμαρχος μαζί με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο παραδίδουν μαζί στον διοικητή έναν φάκελο με τον κατάλογο. Ο κατάλογος περιείχε μόνο δύο ονόματα: Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος,  Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ.

Screenshot_11

Περίπου το 85% των Εβραίων της Ελλάδας εξοντώθηκε. H Ζάκυνθος είναι η μόνη Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των Ναζί. Οι Εβραίοι επέζησαν χάρη στη γενναιότητα και την τόλμη που επέδειξαν ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος του νησιού Λουκάς Καρρέρ. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι αρκούσαν μόνο  δύο άνθρωποι να υψώσουν το ανάστημά τους, για να σώσουν χιλιάδες!

ΠΗΓΕΣ:

Τ. Λυκουρέση, Το τραγούδι της ζωής (ντοκυμαντέρ), Movies Modiano,   ΝΕΤ και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, https://www.imerazante.gr/2022/01/27/278410

Τ.  Λιάνη, Οι δικοί μου Εβραίοι – Μια συγκλονιστική ιστορία από τη Ζάκυνθο Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, https://www.lifo.gr/various/oi-dikoi-moy-ebraioi-mia-sygklonistiki-istoria-apo-ti-zakyntho

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης