Παναττική Δράση ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

DSC01412

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του σχολείου μας, Βιώσιμη πόλη, μαθαίνω, δημιουργώ, προτείνω, προστατεύω”, η ομάδα μας ευαισθητοποιημένη σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, μετέχει στην Παναττική Δράση με θέμα: «Καταγράφω τη βιοποικιλότητα στη Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας & επιτυγχάνω την ανθεκτικότητα μέσω συμμετοχικών διαδικασιών».

Στην προσπάθεια αυτή, μέσω του σχολικού μας περιοδικού, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, αρχίζοντας με την ανάλυση σημαντικών όρων, όπως:

  • Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των οικοσυστημάτων (φυσικό κεφάλαιο), των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο. Έχει ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Η βιοποικιλότητα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες –τις υπηρεσίες που παρέχει η φύση– όπως η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων.

(https://www.eea.europa.eu/el/themes/biodiversity/intro)

  • Οικότοπος είναι μια ενότητα βλάστησης, φυσικής ή έστω ημιφυσικής, με ιδιαίτερα βιολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Κάθε είδος ζώου ή φυτού ζει σε έναν ή/και περισσότερους οικότοπους. Οι τύποι οικοτόπων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφονται από την Οδηγία 92/43/ΕΕ, η οποία ορίζει και ποιοι από αυτούς έχουν προτεραιότητα για προστασία.

    (https://www.fdparnonas.gr/mount-parnonas/habitats/)

  • Ενδιαίτημα (Habitat) το οποίο αναφέρεται ως “οικότοπος ενός είδουςκαι αποτελεί το περιβάλλον, το οποίο ορίζεται από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες, στο οποίο ζει το είδος σε ένα από τα στάδια του βιολογικού του κύκλου.

(https://fdepap.gr/ethniko-parko-perioxes-efthinis/viopikilotita/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9/)

  • Ενδημικό είδος ονομάζεται ένα είδος είτε του ζωικού βασιλείου, είτε του φυτικού, που ζει σε έναν οριοθετημένο (ή και απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο. Για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει δημιουργηθεί και να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο.

(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82)

  • Η Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science) αποτελεί μια ακόμη πτυχή του οικοσυστήματος της Ανοικτής Επιστήμης η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μίας επιστημονικής έρευνας.

    Πρόκειται για έναν νέο όρο αλλά για μία πολύ παλιά πρακτική. Ο θεσμός έχει τις ρίζες του στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800 όταν ο ορνιθολόγος Wells Cooke, δημιούργησε ένα δίκτυο πολιτών για την παρακολούθηση της μετανάστευσης των πουλιών. Και ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον ακριβή ορισμό της επιστήμης των πολιτών, κοινό σε όλους είναι η ικανότητα των μη επιστημόνων να χρησιμοποιούν την επιστήμη για τη συλλογή/ανάλυση δεδομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που κυμαίνονται από τη βιοποικιλότητα έως τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την έρευνα του Αλτσχάιμερ και πρόσφατα την έρευνα για την πανδημία COVID-19.

    (https://www.lib.uoa.gr/mathaino-pos/arthro/article/epistimi-ton-politon-kai-anoikti-epistimi.html)

    Περιβαλλοντική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας

    Ιανουάριος 2024