Στις 27 Ιανουαρίου 1945 στρατεύματα του σοβιετικού στρατού απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Έτσι την 1η Νοεμβρίου 2005 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 27 Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος .
Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
_________________________________________________________________________________________________
«Το Ολοκαύτωμα (1933–1945) ήταν η συστηματική, κεντρικά σχεδιασμένη και υποστηριζόμενη δίωξη και δολοφονία έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων από το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς και τους συμμάχους και συνεργάτες του. Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ ορίζει τα χρόνια του Ολοκαυτώματος ως το χρονικό διάστημα 1933-1945. Η εποχή του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1933, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα κατέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία. Έληξε τον Μάιο του 1945, όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις νίκησαν τη ναζιστική Γερμανία στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ολοκαύτωμα αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως «Σοά», που σημαίνει «καταστροφή» στα εβραϊκά.
Το Ολοκαύτωμα αναφέρεται συγκεκριμένα στη συστηματική, κρατικά καθοδηγούμενη δίωξη και δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Ωστόσο, υπήρχαν επίσης εκατομμύρια άλλα θύματα των ναζιστικών διώξεων και δολοφονιών. Στη δεκαετία του 1930, το καθεστώς στόχευσε διάφορους υποτιθέμενους εσωτερικούς εχθρούς της γερμανικής κοινωνίας. Καθώς οι Ναζί επέκτειναν την κυριαρχία τους κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια άλλοι Ευρωπαίοι υπέστησαν επίσης τη ναζιστική βαρβαρότητα.»
(https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/article/introduction-to-the-holocaust)
_______________________________________________________________________________________________________
Πατώντας εδώ διαβάστε για τις » Όψεις του Ρατσισμού» – Εκπαιδευτικό Υλικό – Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Πατώντας εδώ επιλέξτε και ακούστε καταθέσεις ζωής Ελλήνων εβραίων που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα εξόντωσης ή συγκέντρωσης, που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής ή που εντάχθηκαν στο αντιστασιακό κίνημα.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
Ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους από την Ουγγαρία φτάνει στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Πολωνία, Μάιος 1944.
(https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/photo/arrival-at-auschwitz)
Κρατούμενοι σε καταναγκαστική εργασία στο εργοστάσιο της Siemens. Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, Πολωνία, 1940-1944.
(https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/photo/forced-labor-in-the-siemens-factory)