Σκέψου Θετικά! Χαλιναγώγησε το άγχος σου!

Της Μαρίας Μισχοπούλου,

μαθήτριας Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Σοχού

Το άγχος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου εξαιτίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, σε όλη τη διάρκεια της Γ΄ Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για τη πλειονότητα των συμμαθητών μου, καθώς όλοι βιώσαμε μία πιεστική και απαιτητική καθημερινότητα με ποικίλες μαθησιακές υποχρεώσεις.

Δυστυχώς όλο αυτό το άγχος και η πίεση μας προκαλούσε σύγχυση, ανησυχία και συχνά μας απομάκρυνε από το στόχο μας, αφού αδυνατούσαμε να διαβάσουμε συγκεντρωμένα και να διαχειριστούμε τις πληροφορίες που λαμβάναμε.

Ιδίως όσο η κρίσιμη ώρα των εξετάσεων πλησίαζε, η ορθή διαχείριση του άγχους και η ψυχολογική βοήθεια ήταν αναγκαία και επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε το σχολείο μας η ψυχολόγος κ. Κλεονίκη Παπιγκιώτη, στις 11/05/20022, προκειμένου να μας ενημερώσει ενδελεχώς για το άγχος και τις επιπτώσεις και να μας προτείνει εύκολους τρόπους διαχείρισής του, ώστε να κυλίσει ομαλά η διαδικασία των Πανελλαδικών.

αχος1

Η ενημέρωση ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και περιλάμβανε πολλές πληροφορίες για το φαινόμενο του άγχους, που αναμφίβολα ταλανίζει την πλειονότητα των εφήβων σε διάφορους τομείς της ζωής. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η παρουσίαση επικεντρώθηκε κυρίως στο άγχος που προκαλούν οι εξετάσεις, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη βαρύτητα που τους αποδίδουμε, αφού δεν καθορίζεται ο χαρακτήρας και η ποιότητα ενός ανθρώπου από τον βαθμό που θα γράψει.

Ασφαλώς οι Πανελλαδικές είναι σημαντικές για την σταδιοδρομία ενός ατόμου, αλλά το υπερβολικό άγχος στερεί τη δυνατότητα καθαρής σκέψης, οπότε δεν αξιοποιούνται οι γνώσεις που έχει κοπιάσει για να αποκτήσει ο μαθητής.

Αντιληφθήκαμε λοιπόν πως η ηρεμία και το καλό, το δημιουργικό άγχος είναι τα όπλα για να βγούμε νικητές στη «μάχη» των πανελληνίων, και συνάμα ένα χρήσιμο εφόδιο για όλη μας τη ζωή.

Μάλιστα στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης η ψυχολόγος μάς πρότεινε  μεθόδους για να διαχειριστούμε το άγχος μέσα από απλά βήματα, όπως κλείνοντας τα μάτια και δημιουργώντας με το μυαλό μας μία εικόνα που μας γαληνεύει και μας ηρεμεί. Ανοίγοντας ξανά τα μάτια και αφού πάρουμε μία βαθιά ανάσα, το άγχος έχει περιοριστεί και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ψυχραιμία μια δύσκολη κατάσταση.

Μας πρότεινε και άλλες μεθόδους, τονίζοντας ότι ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα.

αγχος

Τώρα που η διαδικασία των Πανελλαδικών έλαβε τέλος, ομολογώ πως η ενημέρωση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και προσωπικά με βοήθησε πολύ να διαχειριστώ το ανεπιθύμητο άγχος και να είμαι περισσότερο αποδοτική και ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκειά τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης