Είναι το κινητό μας τόσο αθώο όσο νομίζουμε;

κινητό4

Από την Ελευθερία Μουτάφη, μαθήτρια του Γ2 τμήματος Γυμνασίου.

Το κινητό τηλέφωνο έχει «εισβάλει» πλέον στην καθημερινότητά μας, ως ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο. Το χρησιμοποιούμε από το πρωί έως το βράδυ για να συνομιλήσουμε με φίλους, να ψάξουμε πληροφορίες για κάτι που μας ενδιαφέρει, να περάσουμε την ώρα μας. Όμως είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε; Μήπως επιβαρύνει την υγεία μας καθώς το χρησιμοποιούμε; Ίσως, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε τους κινδύνους αυτούς και να βάλουμε ένα τέλος στη ζημιά που προκαλεί.

ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ  

Μεγάλη έρευνα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πιστοποιεί ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχει θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία και συμπεραίνει ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του «θανάτου των κυττάρων».

Τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) για πολλά λεπτά κάθε μέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας.

Εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε, μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Σε περίπτωση που το έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματος, στην τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα. Οι επιπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις εξαρτώνται από το ποιους ιστούς θα προσβάλει η ακτινοβολία, την καρδιά για παράδειγμα ή τα γεννητικά όργανα, κ.α. Μελέτες έδειξαν επιτάχυνση της γήρανσης, καταστροφή του κυττάρου, ενδεχόμενη καρκινογένεση, κ.α.

Κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας αλλά και γενικότερα, το κινητό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 εκ. απόσταση από οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας.

κινητό2

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ

  • Πονοκέφαλοι
  • Κόπωση
  • Απώλεια μνήμης
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Δερματικές παθήσεις
  • Υπογονιμότητα – Στείρωση σε άντρες
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Αϋπνίες
  • Περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου(ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου)

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ:

Η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του Καρκίνου κατέταξε το κινητό τηλέφωνο, ως καρκινογόνο παράγοντα στην κατηγορία . Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η νικοτίνη.

 κινητό3

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ:

  • Χρήση κινητού τηλεφώνου για άκρως απαραίτητες κλήσεις
  • Χρησιμοποίηση εξαρτημάτων αποδέσμευσης των χεριών (hands free kids)
  • Απομάκρυνση από το σώμα της συσκευής κατά την ομιλία
  • Αποφυγή συνομιλίας σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, αυτοκίνητα, κλπ.)

Είδαμε λοιπόν, πως το κινητό τηλέφωνο δεν είναι τόσο αθώο όσο πίστευε ο καθένας από εμάς. Αφού μάθαμε και πήραμε μία γεύση για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας το κινητό τηλέφωνο, ας κάνουμε μία νέα αρχή στην ζωή μας προσέχοντας λίγο παραπάνω τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Τι λέτε…;

κινητο6

Πηγές: www.tinos.biz

www.iatronet.gr

1 σχόλιο στο "Είναι το κινητό μας τόσο αθώο όσο νομίζουμε;"

  1. Μπράβο, Ελευθερία!!! Πάρα πολύ καλό!!!!

Σχολιάστε

Top