Από την Ολυμπία Λιάκου, μαθήτρια του Α1 τμήματος Γυμνασίου.
Η λέξη πένα στα λεξικά έχει πολλές και διαφορετικές σημασίες. Ίσως κάποιοι να μην τις γνωρίζουν όλες.
Η πρώτη έννοια σχετίζεται με τη γραφή: Είναι ένα μικρό οξύ έλασμα που το χρησιμοποιούσαν παλιότερα όταν έγραφαν με υγρό μελάνι. Το προσάρμοζαν στην άκρη του κονδυλοφόρου ή του στιλογράφου μελάνης. Πολλές φορές ήταν χρυσή.
Πένες με μελανοδοχείο. Φωτογραφία από: www.el.wiktionary.org
Πένα, επίσης, είναι η ικανότητα κάποιου να γράφει, δηλαδή το συγγραφικό ταλέντο. Για παράδειγμα, λέμε για κάποιον ότι έχει καλή πένα, που σημαίνει ότι ξέρει να γράφει καλά.
Ο δεύτερος ορισμός σχετίζεται με τη μουσική: Είναι ένα μικρό λεπτό πλακίδιο (συνήθως από κόκαλο ή από μέταλλο) με το οποίο χτυπούν τις χορδές ενός μουσικού οργάνου. Από εδώ βγαίνει και η λέξη πενιές.
Πένες μουσικής. Φωτογραφίες από: www.pinterest.com
Ακόμα η λέξη πένα χρησιμοποιείται κι όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιος είναι καλοντυμένος. Λέμε, για παράδειγμα, ότι είναι ντυμένος στην πένα, είναι δηλαδή πολύ κομψός και περιποιημένος.
Τέλος, ένας λιγότερο γνωστός ορισμός είναι αυτός που σχετίζεται με την ιστιοπλοΐα: πένα λέγεται ένα είδος τριγωνικού ιστίου βάρκας ή μικρού ιστιοφόρου, καθώς και το σκάφος που φέρει τέτοιο ιστίο.
Σκάφος με ιστιοφορία «πένα». Φωτογραφία από: www.naftotopos.gr
Τελικά, εμείς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης αποφασίσαμε να εκδώσουμε μια σχολική εφημερίδα με τον τίτλο “Μουσικές Πένες”. Επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο γιατί νομίζουμε ότι μας ταιριάζει, αφού μάλλον χρησιμοποιούμε τη λέξη πένα με όλες τις σημασίες της. Παίζουμε σίγουρα μουσική και την αγαπάμε πολύ, γι’ αυτό άλλωστε φοιτούμε και σ’ αυτό το σχολείο. Έπειτα, πιστεύουμε ότι είμαστε άνθρωποι της πένας, ασχολούμαστε δηλαδή με τη συγγραφική εργασία, αφού θελήσαμε να γίνουμε μικροί δημοσιογράφοι. Επιπλέον, σαν έφηβοι που είμαστε, νοιαζόμαστε για την εμφάνισή μας κι είμαστε πάντα ντυμένοι στην πένα. Και τέλος, σ’ αυτό το σχολείο κάνουμε ένα ταξίδι γνώσεων και μουσικής, διασχίζοντας μια θάλασσα από μελωδίες, ρυθμό, νότες και γράμματα πάνω σε ένα καράβι με τριγωνικό λευκό πανί, μια πένα.
Πηγή: Λεξικό Τριανταφυλλίδη (Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα)
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Μα γιατί «Μουσικές πένες»;"