Η ποίηση είναι μια διαρκής αναζήτηση: συνέντευξη του Ιωάννη Παπαγεωργίου στις Μουσικές Πένες

Του Βουκεφάλα οι οπλές

Από τις μαθήτριες του Β3 τμήματος Γυμνασίου: Ευθυμιάδου Καλλιόπη, Στούπα Άννα, Τσαουσίδου Ελευθερία

Στα πλαίσια αφιερώματος που κάνει το περιοδικό μας, πήραμε συνέντευξη από τον κύριο Ιωάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι φιλόλογος στο σχολείο μας. Γράφει όμως και ποιήματα, τα οποία έχουν βραβευτεί, μάλιστα έχει εκδώσει βιβλία και θα τον ρωτήσουμε για όλα αυτά.

Γ. Παπαγεωργίου

Κύριε Παπαγεωργίου, πότε και πώς ξεκινήσατε να γράφετε τα ποιήματά σας;
Από πολύ μικρός. Έβγαιναν από μόνα τους, έρχονταν σαν σκέψεις και τις διατύπωνα. Συγχρόνως, στο δημοτικό ακόμα έγραφα και θεατρικά για την 25η Μαρτίου. Συνεχώς διατύπωνα ποιητικές σκέψεις, όμως το κάθε ποίημα κατά καιρούς το συμπλήρωνα, το διόρθωνα, το βελτίωνα. Γενικώς δεν σταματά αυτή η εργασία, καθώς το κάθε ποίημα το έχω επεξεργασθεί πολλές φορές. Η ποίηση είναι μία διαρκής αναζήτηση.

Ποιήματα Παπαγεωργίου

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα ή σκέψεις αφηρημένες;
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από πολλά πράγματα, από οτιδήποτε, από τα απλά και τα καθημερινά αλλά και από τα πολύ σπουδαία. Δηλαδή μπορεί κάποιος να δει μία εικόνα και να εμπνευστεί, μπορεί να σκέφτεται κάτι και να έρθει στο μυαλό του ο στίχος. Επίσης από κάποιο σπουδαίο ιστορικό γεγονός, το οποίο τον απασχολεί ποικιλοτρόπως, προκάλεσε τον θαυμασμό του και είναι έντονο μέσα στο μυαλό του. Τότε εμφανίζονται στο νου του οι στίχοι, γράφονται και σιγά σιγά διαμορφώνονται τα ποιήματα.

Ποιήματα Παπαγεωργίου 2

Υπάρχει κάποιο ποίημα που αγαπάτε περισσότερο; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Δεν μπορώ να πω ότι αγαπώ κάποιο περισσότερο από τα άλλα, γιατί είναι όλα δικά μου έργα και βεβαίως τα εκτιμώ εξίσου. Έχω σκεφτεί για όσα έχω γράψει, κοπίασα, διαμόρφωσα εικόνες στο μυαλό μου μέχρι να ολοκληρωθούν και έτσι τα έχω όλα σε ίσο βαθμό. Κάποιες φορές μού λένε κάποιοι αναγνώστες ‘μου άρεσε αυτό το ποίημα’ και τότε το παρατηρώ και εγώ περισσότερο για να δω ποιο είναι το στοιχείο που τους εντυπωσίασε, γιατί αυτό το συγκεκριμένο ποίημά μου ήταν πιο ελκυστικό.

Βραβείο Παπαγεωργίου

Όταν πρόκειται να γράψετε για ένα ιστορικό γεγονός, ψάχνετε πρώτα πληροφορίες για αυτό;
Βεβαίως το ιστορικό γεγονός έχει μια δυναμική η οποία με απασχόλησε έντονα. Κατά συνέπεια θα πρόκειται για κάποιο ξεχωριστό ιστορικό συμβάν που σημάδεψε την ιστορία της πατρίδας μας και έτσι όπως το σκέφτομαι αρχίζω και γράφω. Στη συνέχεια, παίρνει πιο πλήρη μορφή και σιγά σιγά αποκτά τη δική του ταυτότητα.

Εκτός από ποίηση ασχολείστε με κάτι άλλο; Γράφετε και άλλα λογοτεχνικά είδη;
Η ποίηση δεν είναι το μοναδικό λογοτεχνικό είδος με το οποίο ενδιατρίβω. Έχω ασχοληθεί με ποικίλα λογοτεχνικά είδη και παράλληλα με την δημοσιογραφία. Η ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία επέφερε συνεργασίες με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις στην πόλη μου την Κατερίνη αλλά και στην Αθήνα. Επίσης έχω γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, άρθρα κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά, πολλά από τα οποία δημοσίευσα σε εφημερίδες τις πόλης μας και της Αθήνας επίσης.

Παπαγεωργίου Amazon

Mein unbekannter Bruder: Gedichte (German Edition) (German) Paperback – October 30, 2014
by Giannis Papageorgiou (Author)

(Το βιβλίο όπως είναι στο Amazon)

 

Έχετε εκδώσει διάφορα βιβλία. Σε ποιο λογοτεχνικό είδος ανήκουν και ποια είναι αυτά; Ετοιμάζετε κάποιο άλλο;
Μέχρι τώρα έχω εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Είναι οι εξής :
1. Άγνωστε αδερφέ μου, δύο εκδόσεις στην Ελλάδα και μία τρίτη στη Γερμανία. Βιβλίο της χρονιάς από τον Ελληνικό Πολιτιστικό όμιλο Κυπρίων Ελλάδας.
2. Η μάνα του κόσμου πορεύεται μέσα από τους ίσκιους των μύθων της, δύο εκδόσεις. Γ’ βραβείο ποίησης από τη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών.

Βραβείο Παπαγεωργίου 2

3. Του Βουκεφάλα οι οπλές, ποιήματα ιστορικά. Βιβλίο της χρονιάς από τον ΕΠΟΚ.
4. Ξενοφώντα Αγησίλαος, σχολικό βοήθημα για την Α’ Λυκείου, το βιβλίο Αγησίλαος είναι ενταγμένο στο σχολικό εγχειρίδιο αυτής της τάξης από εκδοτικό οίκο της Αθήνας.

Παπαγεωργίου βιβλίο

 

Ετοιμάζω τώρα την καινούργια μου ποιητική συλλογή. Πρόκειται για μια ενότητα ποιημάτων με μέτρο και ρυθμό.

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να εκδοθεί η καινούργια σας ποιητική συλλογή για να τη διαβάσουμε.
Με την ίδια ανυπομονησία θέλω να δω τα ποιήματα αυτά τυπωμένα, γιατί η αίσθηση που παρέχει η ανάγνωση από τυπωμένο χαρτί είναι πάντα πολύ δυνατή.

Κ. Παπαγεωργίου σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή.
Κι εγώ επίσης σας ευχαριστώ πολύ.

Ένα ποίημα από την τελευταία ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαγεωργίου «Του Βουκεφάλα οι οπλές»

ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΗ ΘΕΩΝ

Όλυμπος, γη θεών
της Οικουμένης όραμα
ανάσα του κόσμου
πρόκληση στις ψυχές.

Ταξίδι επικίνδυνο
και γοητευτικό
σε μονοπάτια απάτητα.

Κάθε βήμα και μια νίκη
μεγάλη και βαριά
στου χρόνου τα σκοτάδια
μια χαραμάδα φως.

Για τη συνέντευξη αυτή στον ρόλο των δημοσιογράφων εργάσθηκαν οι μαθήτριες της Β3 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου: Ευθυμιάδου Καλλιόπη, Στούπα Άννα, Τσαουσίδου Ελευθερία. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Παπαγεωργίου.

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Η ποίηση είναι μια διαρκής αναζήτηση: συνέντευξη του Ιωάννη Παπαγεωργίου στις Μουσικές Πένες"

Σχολιάστε

Top