Πόλεμος ψυχών

Πόλεμος ψυχών

 Εδώ και λίγες μέρες, βλέπουμε ένα σκηνικό πολέμου να εξελίσσεται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Με την ανθρωπότητα να παραμένει συγκλονισμένη από το  γεγονός. Οι ηγέτες των χωρών της παγκόσμιας κοινότητας, δεν βοηθούν ουσιαστικά στην επίλυσή, αλλά επιμένουν σε τυπικές δηλώσεις, του τύπου: «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα» ή «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις εγκληματικές δραστηριότητες της Ρωσίας». Μα αυτή δεν είναι η λύση. Γιατί «όταν δεν μπορούμε να σώσουμε σε έναν πόλεμο τα παιδιά έχουμε αποτύχει σαν ανθρωπότητα». + παραφράζοντας ελαφρά τη ρήση του  Καζαντζάκη3

Δεν θα εμπλακώ στην αναζήτηση , ποιός έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ένας πόλεμος γίνεται για λόγους τους οποίους είναι δύσκολο να γνωρίζουμε [;], ασχέτως  τι ακούμε από τα ΜΜΕ. Θεωρώ ότι το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν, το οποίο περιελάμβανε και την αναγνώριση των ρωσόφωνων περιοχών ως ανεξάρτητες ήταν η αφορμή και όχι η αιτία.

Οι εικόνες που δείχνουν παιδιά να τρέχουν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές περιοχές είναι σπαρακτικές και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Παράλληλα όμως, βλέπουμε και πολλά μικρά παιδιά να αποχαιρετούν τους πατεράδες τους με ψηλά το κεφάλι λέγοντας ότι τους θέλουν νικητές και ζωντανούς. Αυτά τα παιδιά έχουν ψυχή πολεμιστή.

 Όλα στην πολιτική σκακιέρα

Τώρα στα πολιτικά δρώμενα μετά την έναρξη του πολέμου. Αρχικά μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ  Πούτιν, ξεκίνησε η επίθεση σε ουκρανικά εδάφη, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά με διάγγελμα εμψύχωσης προς τον ουκρανικό λαό  ζητώντας παράλληλα  την στήριξη του Δυτικού κόσμου.

Παράλληλα η  Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε έναν, θα λέγαμε.  δυναμικότερο ρόλο  καθώς ήδη από τη  δεύτερη ημέρα εξήγγειλε σκληρές  οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία. Όπως καταλαβαίνετε η πολεμική κίνηση του Πούτιν θα έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες για την χώρα του. Σε  καθημερινή βάση  η «πολεμική επιχείρηση» όπως την ονόμασε, υπολογίζεται του στοιχίζει 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

4Εκτός αυτού, την Ευρώπη και τις οικονομικές κυρώσεις της, ακολούθησαν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και άλλες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τα μεγαλύτερα ονόματα στην αγορά, γύρισαν την πλάτη στη Ρωσία και σταμάτησαν όλη την παραγωγή τους προχωρώντας στο κλείσιμο των εργοστασίων. Όλες αυτές οι έμμεσες και άμεσες ενέργειες, αποτυπώνονται στην πτώση της ισοτιμίας  του ρωσικού νομίσματος.

 Ο φόβος και ο κίνδυνος για την οικονομία.

Η επόμενη ημέρα του πολέμου βρίσκει την Ευρώπη ήδη πληγωμένη από την μακροχρόνια επέλαση της πανδημίας του COVID-19. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αποτυπώνονται στη χαμηλή εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην οικονομική ύφεση.

Ο πόλεμος θα επηρεάσει δραματικά  την ευρωπαϊκή οικονομία σε πολλούς κλάδους. Ο σημαντικότερος από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αυτός της ενέργειας  καθώς από ό,τι φαίνεται, το φυσικό αέριο το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια αγγίζουν «ταβάνι»  που αναμένεται να ξεπεραστεί εάν και εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχει δρόμος η ειρήνη είναι μονόδρομος

Το θέμα δεν είναι αν η χώρα μας θα ταχθεί υπέρ ή κατά της Ουκρανίας και αντίστοιχα με την Ρωσία. Το θέμα/πρόβλημα είναι ο πόλεμος ο οποίος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Καθημερινά βλέπουμε αμάχους να φεύγουν κατά δεκάδες από τα σπίτια τους επειδή τα συμφέροντα των ηγετών δεν δαμάζονται! Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ για να αποφευχθεί η συνέχιση της τραγωδίας.

Χάρης Τσιαμπάζης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης