THE TIPPING POINT

THE TIPPING POINT - ENA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Στο σχολείο μας, φέτος, πραγματοποιείται μια δράση όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, το πρόγραμμα «The Tipping Point».

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας μας να επικοινωνούν με επαγγελματίες από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Συμμετέχουν συνολικά 435 σχολεία, 37.483 μαθητές, 1.041 εκπαιδευτικοί και 1803 μέντορες.

Οι συναντήσεις με τους μέντορες πραγματοποιούνται διαδικτυακά μία φορά την εβδομάδα καθώς οι περισσότεροι ζουν σε άλλες πόλεις και η επίσκεψή τους σε τόσα σχολεία δεν είναι δυνατή. Παράλληλα το γεγονός ότι ζούμε σε περίοδο πανδημίας του κορονοϊού και πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  αυτό το πρόγραμμα μάς παρέχει εύκολη και άμεση επικοινωνία με τους μέντορες δίχως άμεση επαφή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο μέντορας μάς αναλύει την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση και  τις σπουδές του και στη συνέχεια, οι μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητή, του θέτουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο επάγγελμα και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει. Ο μέντορας απαντάει στις ερωτήσεις προσπαθώντας να καλύψει όλες τις απορίες των μαθητών. Έπειτα, οι περισσότεροι παραθέτουν διάφορα μεταπτυχιακά τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές αφότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

TIPPING POINT

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλύτερη ενημέρωση των μαθητών για το μελλοντικό επάγγελμα που θα κληθούν να επιλέξουν διότι, λόγω της έλλειψης αυτής της ενημέρωσης, οι μαθητές, πολλές φορές, επιλέγουν επιπόλαια και τυχαία σπουδές και, συνακόλουθα, επάγγελμα. Πλέον, όμως, με τις δυνατότητες που προσφέρει  το Tipping Point,  μπορούν να λάβουν μια πιο συνειδητή απόφαση για το επάγγελμα που θα τους ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή. Έτσι, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να μετανιώσουν για τις επιλογές του και να αναγκαστούν να αλλάξουν σπουδές ή επάγγελμα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με επαγγελματίες από διάφορους χώρους, όπως εγκληματολόγο, ηθοποιό, γυμναστή, δικηγόρο, ψυχολόγο, γιατρό, προγραμματιστή, μαθηματικό και άλλους.

Για όλους τους μαθητές η συναναστροφή με τους μέντορες αποτέλεσε μια μοναδική και αξιόλογη εμπειρία. Έμαθαν και ενημερώθηκαν για πολλά που δεν γνώριζαν. Το πρόγραμμα τούς φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον και είναι ευγνώμονες που συμμετείχαν σε αυτό.

Ξένια, Μιχαέλα, Σοφία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης