Τραγανό Ψωμί με μήλα και καρύδια

Τραγανό Ψωμί με μήλα και καρύδια

Περιγραφή

Το ψωμί αυτό είναι λίγο γλυκό! Πολύ ωραίο για το πρωινό με μαρμελάδα η μέλι ! Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε να φουσκώσει, το ψήνουμε αμέσως !

 

Συστατικά

 

         3 μέτρια μήλα περίπου 450 γρ Καθαρισμένα

         1 πρέζα αλάτι

         μια χούφτα σταφίδες ή περισσότερες

         10-12 καρύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα περίπου 50-60 γρ

         2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

         660-670 γρ αλεύρι τύπου 550, είναι αυτό που κάνουμε τσουρέκια

         280 ml χλιαρό νερό …η χυμό μήλου, τότε θα είναι πιο φρουτώδες

         1/2 κύβος φρέσκια μαγιά είναι στα 22 γρ

         1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη η αν θέλουμε πιο γλυκιά βάζομε περισσότερη

 

Οδηγίες

1.         Κόψτε ένα μήλο σε μικρά κυβάκια τα άλλα τα αλέθουμε σε πουρέ. Ανακατεύουμε το Χλιαρό νερό με τη ζάχαρη + ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί. Είπαμε αν θέλουμε βάζουμε χυμό από μήλα τότε γίνεται πιο φρουτώδες το ψωμί μας.

2.         Σε ένα κάδο του μίξερ βάζουμε το Αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, τα μήλα τα αλεσμένα με την ανακατεμένη μαγιά, ζυμώνουμε όλα μαζί 3 λεπτά. Ανακατώστε στο τέλος τα κομμάτια μήλου, σταφίδες και ξηρούς καρπούς και ξανά ζυμώνουμε λίγο ακόμη να ενωθούν καλά, η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή και λίγο κολλώδης, αν κολλάει πολύ, βάζουμε πολύ λίγο αλεύρι, σχεδόν 4 κ. σούπας αλεύρι. Αυτή η ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.

3.         Το κάνουμε σε μπάλα αλείφουμε με 1 – 1 1/2 κ σούπας λάδι και γρήγορα το ζυμώνουμε για λίγο ακόμη. Πλάστε ένα μακρόστενο καρβέλι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το βάζουμε επάνω σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.

4.         Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα πυρέξ με νερό. Ψήνουμε το ψωμί μας για 35 λεπτά σε ζεστό φούρνο στους 230 βαθμούς. Ανάμεσα σε αυτόν τον χρόνο το ψεκάζουμε πότε πότε με νερό.

 

Γιάννης Μαρινάκης

Σχολιάστε

Top