Οι θρησκευτικές εορτές του Νοεμβρίου
γράφει η Ιφιγένεια Γιουμουσίδου Γ6
Ο Νοέμβριος, είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου και ο προάγγελος του Χειμώνα. Τον λένε και «Βροχάρη» για τις πολλές του βροχές, «Νιαστή» για τα τελευταία νεάσματα ή υνάσματα (οργώματα) της γης, «Παχνιαστή» για το κλείσιμο των ζώων στο παχνί, και «Χαμένο» για το λίγο χρόνο δουλειάς που μένει, επειδή η μέρα τώρα είναι πολύ μικρή και πάει χαμένη. Λόγω των γιορτών του, τον λένε και «Αϊστράτηγο» ή «Αϊταξιάρχη», «Αϊφίλιππα» και «Αγιαντριά» ή «Αντριά».
Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές έχουμε και δυό γιορτές εθνικού χαρακτήρα. Η πρώτη στις 17 Νοεμβρίου που εορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις 25 Νοεμβρίου ημέρα αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση.
Εορτολόγιο του Νοεμβρίου/ Ήθη και έθιμα
1η Νοεμβρίου: Κοσμά και Δαμιανού, των Αγ.Αναργύρων
«Άγιοι Ανάργυροι, θαυματουργοί, αρχίατροι του κόσμου, οπού γιατρέψατε πολλούς, γιατρέψτε και τον…..». Σε διάφορες περιοχές την ημέρα αυτή γίνονται ραντίσματα με αγιασμό και καπνίσματα με άνθη από τον Επιτάφιο, ή από φύλλα ελιάς από την Κυριακή των Βαΐων.
2η Νοεμβρίου: Αγίων Ακινδύνων (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Αφθόνιος, Ελπιδοφόρος και Ανεμπόδιστος), που μαρτύρησαν τον 4ο αιώνα.
Στη Μυτιλήνη σφάζουν έναν ταύρο προς τιμήν τους, με το σκεπτικό ότι «το μικρό βουδέλι, όπου πάει είναι ελεύθερο να βόσκει και όποιος το προφτάνει, το ταΐζει, γιατί έχει το όνομα των Αγίων Ακινδύνων».
8η Νοεμβρίου: η Σύναξη των Αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Είναι οι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Επίσης ο αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».
9η Νοεμβρίου: Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
Ο άγιος Νεκτάριος ανακηρύχτηκε Άγιος το 1961 από την Εκκλησία μας. Στην Αίγινα αυτή τη μέρα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που το είχε ανακαινίσει ο ίδιος, σπεύδει πλήθος πιστών για να προσκυνήσει, καθώς θεωρείται προστάτης των άτεκνων και των παραλυτικών, ζητώντας τη βοήθειά του.
11η Νοεμβρίου: Αγίου Μηνά
Θεωρείται από το λαό ο μηνυτής της αδικίας και φανερωτής των χαμένων και κλοπιμαίων. Στην αγιογραφία παρουσιάζεται σαν καβαλάρης που καταδιώκει το κακό και την αδικία. Οι βοσκοί πολλές φορές επικαλούνται το όνομά του για τα χαμένα ζώα τους. Επίσης σε ορισμένες περιοχές, τη μέρα αυτή δεν ανοίγουν τα ψαλίδια και ράβουν ένα κομμάτι δέρμα ή μαλλί προβάτου με κλωστή, για να κρατήσει ο λύκος το στόμα του κλειστό και να μην το ανοίξει. (Πέλλα, Φθιώτιδα).
14η Νοεμβρίου: Αγίου Φιλίππου
Ο Άγιος Φίλιππος, ένας φτωχός γεωργός που όλη μέρα δούλευε στο χωράφι του. Πριν τα Χριστούγεννα έσφαξε το μοναδικό του μοσχάρι και το μοίρασε στους χωριανούς του για να «αποκρέψουν». Το πρωί που σηκώθηκε το βρήκε ξανά ζωντανό. Επειδή ήταν πολύ αγαθός και άκακος αγίασε. Από τη μέρα της γιορτής του αρχίζει η 40ήμερη νηστεία των Χριστουγέννων.
16η Νοεμβρίου: Αγίου Ματθαίου και Οσίας Ιφιγένειας
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος ήταν ένας από τους μαθητές του Ιησού Χριστού.
21η Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της υπεραγίας Θεοτόκου
Η αναφορά των Εισοδίων, δεν γίνεται σε κάποιο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, υπήρχαν δύο σε μεγάλη ηλικία άνθρωποι, ο Ιωακείμ και η Άννα, που παρόλο που ήταν πολλά χρόνια παντρεμένοι, δεν είχαν αποκτήσει παιδί και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό, να τους χαρίσει ένα. Ο Θεός, τους ανήγγειλε με Άγγελο πως θα αποκτήσουν παιδί και η Άννα υποσχέθηκε να Του αφιερώσει το παιδί τους. Και πράγματι, μετά από εννέα μήνες, η Άννα έφερε στον κόσμο μία κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία). Όταν η Μαριάμ έγινε τριών χρονών, οι γονείς της την οδήγησαν στον Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκλπηρωθεί το τάμα τους και την παρέδωσαν στα χέρια του Ιερέα Ζαχαρία. Εκείνος την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με εσένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυστρώσει τουε υιούς του Ισραήλ». Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 της χρόνια, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και έγινε η μητέρα του Ιησού Χρηστού.
25η Νοεμβρίου: Αγίας Αικατερίνης
Η Αγία Αικατερίνη, μια γυναίκα σπάνιας ομορφιάς και σοφίας, με τη γνώση και τα λόγια της έπεισε πολλούς Ρωμαίους στρατιωτικούς και επιφανείς να ασπαστούν το Χριστιανισμό. Αυτό το γεγονός εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό, ο οποίος τελικά τη βασάνισε και την αποκεφάλισε το 305μ.Χ.
26η Νοεμβρίου: Αγίου Στυλιανού
Ο Άγιος Στυλιανός είναι ο «στύλος» και προστάτης της υγείας των παιδιών και ιδιαίτερα των αρρώστων. Για αυτό και βαφτίζονται αρκετά αδύναμα παιδιά με το όνομα αυτό, «για να στυλωθούν». Επίσης τη μέρα αυτή προσφέρονται πολυσπόρια για να ζήσουν τα παιδιά.
30η Νοεμβρίου: Ο Αγίου Ανδρέα
Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο πολιούχος της πόλης της Πάτρας. Το σύμβολό του, ο χιαστός σταυρός, αποτελεί και έμβλημα του Πανεπιστημίου της.
«Αντρειεύει ο καιρός» και γι’ αυτό μοιράζονται πολυσπόρια, για να αντρειέψουν και τα σπαρτά!!
Πηγές: