Η λίμνη Κερκίνη: ταξίδι σε έναν μοναδικό υδροβιότοπο από τον Πάρη Αντωνιάδη

Η λίμνη Κερκίνη: ταξίδι σε έναν μοναδικό  υδροβιότοπο

γράφει ο  Πάρης  Αντωνιάδης Β1

Η λίμνη Κερκίνη, ένας μοναδικός υδροβιότοπος που βρίσκεται στην περιοχή της Σερρών, αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς για τους λάτρεις της φύσης και της πανίδας. Με τα γαλάζια νερά της, την πλούσια βλάστηση και την ποικιλία των ειδών που φιλοξενεί, η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για την περιοχή μας.

λιμνη πουλια

Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 από  ανθρώπινη παρέμβαση, με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Το υδάτινο οικοσύστημα της λίμνης παρέχει καταφύγιο και τροφή σε πληθώρα ειδών που είναι σημαντικά για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Είναι γνωστή για τη μεγάλη ποικιλία των ειδών της πανίδας, όπως γλάρους, κύκνους, αργυροπελεκάνους, φλαμίγκο. Επίσης, πολλά είδη ψαριών και άλλων θηλαστικών κατοικούν στα νερά της λίμνης, κάνοντάς την έναν προορισμό ιδανικό για τους λάτρεις του ψαρέματος.

αργυροπελεκάνος

Επιπλέον, η λίμνη Κερκίνη διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά, με τις περιβάλλουσες πλαγιές των βουνών Μπέλλες, Κρούσσια και Μαυροβούνι να είναι καλυμμένες από πλούσια βλάστηση και δάση, που προσφέρουν απαράμιλλη ομορφιά και ηρεμία στο τοπίο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας γύρω από τη λίμνη, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

λιμνη τοπίο

Για τη συντήρηση και την προστασία αυτού του πολύτιμου υδροβιότοπου, έχουν αναληφθεί διάφορα μέτρα. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων της. Επιπλέον, υπάρχουν προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για το κοινό, προκειμένου να ενημερωθούν για τη σημασία της διατήρησης αυτού του περιβαλλοντικού θησαυρού.

 

Πηγή:https://kerkini.gr/ ,

https://el.wikipedia.org/ ,

https://www.ethnos.gr/travel/article/230958/ekdromhsthlimnhkerkinhtaxoriapoyprepeinaepiskefteiskaiosaprepeinagnoriseisstonparamythenioydrobiotopo

Φωτογραφίες: Ζωή Τακαβάκογλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης