Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, η οποία γιορτάστηκε στις 27 Ιανουαρίου, σας προτείνω μια από τις σπουδαιότερες αναφορές στο Ολοκαύτωμα μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου, τη Λίστα Του Σίντλερ.
Η Λίστα του Σίντλερ είναι μία βιογραφική ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Σπίλμπεργκ.
Πρωταγωνιστούν οι: Λίαμ Νίσον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Ρέιφ Φάινς, Έμπεθ Ντάβιτζ, Κάρολιν Γκουντάλ και Τζόναθαν Σαγκάλ
Η ταινία τοποθετείται το 1939 στην Πολωνία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μας αφηγείται την ιστορία ενός γερμανού επιχειρηματία , του Όσκαρ Σίντλερ. Με εβραϊκά χρήματα αγοράζει ένα παλιό εργοστάσιο στο γκέτο της Κρακοβίας όπου κατασκευάζονται εμαγιέ σκεύη για το γερμανικό στρατό. Εκεί απασχολεί μόνο Εβραίους καθώς ήταν φτηνά εργατικά χέρια. Όταν όμως γίνεται εκκένωση του γκέτο, οι εργάτες του μεταφέρονται σε στρατόπεδα καταναγκαστικών μέτρων. Ο Σίντλερ μεταφέρει το εργοστάσιό του στην Τσεχοσλοβακία και εκμεταλλευόμενος τη ιδιότητά του ως μέλος του γερμανικού ναζιστικού κόμματος, συντάσσει μία λίστα με τα ονόματα των εργατών του και πείθει τους Γερμανούς πως είναι απαραίτητοι για την γραμμή παραγωγής του. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να σώσει περίπου 1.200 Εβραίους από την κόλαση του Ολοκαυτώματος.
Η Λίστα του Σίντλερ είναι ταινία ασπρόμαυρη με το μοναδικό χρώμα που φαίνεται να είναι το κόκκινο παλτό ενός κοριτσιού που είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Σπίλμπεργκ, το κοριτσάκι συμβολίζει τη γενοκτονία των Εβραίων που ήταν τόσο εμφανής και παρ’ όλα αυτά κανείς δεν έκανε τίποτα. Οι πολλές βίαιες και σκοτεινές σκηνές της ταινίας αποτυπώνουν το δράμα των Εβραίων.
Η Λίστα του Σίντλερ, αν και έχει μεγάλη διάρκεια, κάτι που μπορεί να κουράσει κάποιους, μπορεί να διδάξει πως ακόμη και με μέσα σε τραγικές συνθήκες μπορεί να υπάρξει ελπίδα αρκεί έστω και ένας να προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή.
Αηδονίδου Χριστίνα Γ1