Ελληνική και ξένη λογοτεχνία από τη Μαρία Κουτσού

Εκτός από το σχολείο, μια σημαντική πηγή μάθησης αλλά και ψυχαγωγίας ταυτόχρονα, είναι το διάβασμα βιβλίων. Μέσα από την δημιουργία μιας ιστορίας και την αποτυπωμένη εξιστόρηση της σε λίγες ή πολλές κόλλες χαρτί,  μπορούν να σου δοθούν διάφορες ευκαιρίες να ταξιδέψεις σε νέα, φανταστικά και πραγματικά, μέρη, να γνωρίσεις διαφορετικές προσωπικότητες, απόψεις και κουλτούρες ή ακόμη και να ταυτιστείς με αυτές. Αν, λοιπόν, είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να αρπάξουν τέτοιες ευκαιρίες, σου προτείνω δύο εντελώς διαφορετικά αλλά ισάξια μοναδικά βιβλία.

Για τους λάτρεις των ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο ‘Το καπλάνι της βιτρίνας’.

‘Το καπλάνι της βιτρίνας’ αποτελεί αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, η οποία το είχε συγγράψει το 1963, όταν ήταν εξόριστη στη Μόσχα. Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από δύο μικρές αδερφές, την Μυρτώ και την Μέλια και τοποθετείται χρονολογικά το 1963, στην Σάμο. Σημαντικό ρόλο στις ζωές των κοριτσιών έχει ο παππούς τους, ο οποίος τις μεγαλώνει με ελληνικές μυθολογικές ιστορίες και αξίες των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ο Νίκος, αφού ήταν αυτός που τους μιλούσε για το Καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη, που βρισκόταν στη βιτρίνα του σαλονιού τους και στο οποίο κανένας άλλος δεν αναφερόταν. Ωστόσο, με την έναρξη της δικτατορίας του Μεταξά, οι δύο αδερφές θα έρθουν σε επαφή με μια πολύ πιο σκληρή πραγματικότητα από αυτήν που είχαν γνωρίσει και θα παλέψουν να κρατήσουν την αθωότητά τους, την οποία όμως με τον καιρό θα χάσουν και θα οδηγηθούν σταδιακά στην ωριμότητα.

   Το βιβλίο αυτό θα λειτουργήσει ως χρονομηχανή που θα σας ταξιδέψει πίσω, στην εποχή της βάναυσης δικτατορίας, αναπαριστώντας ιστορικά γεγονότα, τα οποία είναι σημαντικό να είναι γνωστά, όχι μόνο στους γονείς αλλά και στα νεαρά παιδιά. Επιπλέον, ξεφυλλίζοντάς το, θα σας δοθεί η δυνατότητα μέσα από τα μάτια ενός οκτάχρονου παιδιού να νιώσετε τα συναισθήματα που προκάλεσε η αλλαγή του πολιτεύματος σε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και ωριμότητας. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ο αστείος τρόπος που αποτυπώνει τη δύναμη του άνδρα εκείνη την χρονική περίοδο. Μέσα από χιουμοριστικές εκφράσεις και διαλόγους, μέσα από παράλογους για εμάς, τρόπους αντιμετώπισης των συζύγων τους και τιμωρίας των παιδιών τους βλέπουμε την ισχύ του αρσενικού φύλου.

   Ένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσα να επισημάνω στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ότι θα μπορούσε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘δύσκολο’ όσον αφορά την κατανόησή του από  παιδιά αναγνώστες. Το θέμα της δικτατορίας  περιπλέκει τα πράγματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην αντίληψη των γεγονότων  από τα παιδιά νεαρής ηλικίας.

   Για τους λάτρεις των αγγλικών βιβλίων, προτείνω με σιγουριά τη διάσημη σειρά βιβλίων ΄HarryPotter’.

   Τα ‘HarryPotter’ είναι σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας από την Βρετανίδα συγγραφέα J. K.Rowling. Οι ιστορίες δημιουργούνται  γύρω από ένα νεαρό αγόρι, τον HarryPotter, ο οποίος ανακαλύπτει πως είναι μάγος. Έτσι, καταλήγει να βρίσκεται σε ένα σχολείο για μάγους, στο Hogwarts, στο οποίο θα μάθει πως τον αναζητά ο κακός μάγος Voldemort με σκοπό να τον σκοτώσει. Στο Hogwarts, με την συντροφιά των φίλων του, Ron και Hermione, προσπαθεί να λύσει κάθε χρόνο τα μυστήρια που δημιουργούνται, καθώς μαύρες δυνάμεις προσπαθούν να γκρεμίσουν το μαγικό τείχος του σχολείου.

   Διαβάζοντας τα βιβλία, θα μεταφερθείτε σε έναν φανταστικό  κόσμο, γεμάτο μαγεία και διασκέδαση. Τελειώνοντας την τελευταία λέξη της κάθε σελίδας, θα αναζητάτε την επόμενη με σκοπό να συνεχίσετε την περιπέτεια και να ξεμπερδέψετε τα δίχτυα του μυστηρίου, ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία και αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις που ξετυλίγονται μπροστά σας, καθώς αγωνία και περιέργεια θα γεμίζει το μυαλό σας, περιμένοντας κάθε φορά για το απροσδόκητο.

Η σειρά αυτών των μυθιστορημάτων  δεν έχει ηλικία και μπορεί να διαβαστεί και από νέους, αλλά και από μεγαλύτερους…. Αρκεί μόνο να υπάρχει φαντασία!

Μαρία Κουτσού Γ3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης