Δημιουργώντας χάρτες της Ευρώπης από την εκπαιδευτικό Μαρία Μυστακίδου

Δημιουργώντας χάρτες της Ευρώπης

γράφει η καθηγήτρια Γεωγραφίας  Μαρία Μυστακίδου

Στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωγραφίας-Γεωλογίας, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας ανέλαβαν μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική εργασία, τη σχεδίαση θεματικών χαρτών της Ευρώπης. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε ομαδικά, με κάθε ομάδα να επιλέγει το θέμα του χάρτη που θα σχεδιάσει.

Οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, συζήτησαν και την αποφάσισαν για το θέμα του χάρτη τους. Κάθε ομάδα διεξήγαγε έρευνα στο διαδίκτυο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικές με το θέμα της επιλογής τους. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, τα απεικόνισαν στους χάρτες.

Ταυτόχρονα, συμπεριέλαβαν στους χάρτες τους γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά όπως βουνά, ποτάμια, λίμνες, πεδιάδες, καθώς και πολιτικά στοιχεία όπως χώρες και πρωτεύουσες.

χαρτες

Στη συνέχεια, οι ομάδες προχώρησαν στη σχεδίαση και οργάνωση των στοιχείων πάνω στους χάρτες. Ορισμένες ομάδες τοποθέτησαν τα στοιχεία απευθείας πάνω στο χάρτη, επιδιώκοντας να είναι ευανάγνωστα, ενώ άλλες προτίμησαν να ομαδοποιήσουν τα στοιχεία και να τα απεικονίσουν με πιο οργανωμένο τρόπο.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση των χαρτών από τους ίδιους τους μαθητές, χρησιμοποιώντας ρουμπρίκες που είχε δημιουργήσει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός. Αυτή η αυτοαξιολόγηση βοήθησε τα παιδιά να εντοπίσουν τα θετικά στοιχεία των χαρτών αλλά και τις  αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της χαρτογραφικής αναπαράστασης.

χαρτης σημαιες

Μερικές από τις θεματικές που αποτυπώθηκαν πάνω στους χάρτες είναι:

  •  οι πληθυσμοί των χωρών της Ευρώπης,
  •  οι σημαίες των χωρών
  • τα πιο γνωστά αξιοθέατα κάθε χώρας,
  • τα μεγαλύτερα στάδια της Ευρώπης
  • η κατανάλωση φρούτων στην Ευρώπη,
  • η καθαρότητα του νερού ανά περιοχή,
  •  τα αντιπροσωπευτικά φαγητά και γλυκά κάθε χώρας

καθώς και άλλα θέματα.

Η δημιουργικότητα και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν εμφανείς σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η εργασία αυτή όχι μόνο τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τη γεωγραφία της Ευρώπης, αλλά  τους έδωσε τη δυνατότητα  να αναπτύξουν  δεξιότητες συνεργασίας και έρευνας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης