50ο Γυμνάσιο Αθηνών
Γεια σας αγαπητοί μας αναγνώστες. Για άλλη μία χρονιά η ηλεκτρονική εφημερίδα του 50ου Γυμνασίου Αθηνών «Click στην γνώση», έχει την χαρά να μοιραστεί μαζί σας ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία αφορούν το σχολείο μας και την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία μας με το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού της Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να αναφέρουμε αξιοσημείωτες πληροφορίες σχετικά με το πλούσιο ιστορικό και σύγχρονο παρελθόν του σχολείου μας και της περιοχής μας. Επιπλέον, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό μας για την συνεργασία μας με το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού της Θεσσαλονίκης και να σας ευχηθούμε όμορφα Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!
Τι Ιστορία κρύβεται πίσω από το σχολείο μας και την περιοχή μας;;;;
Το σχολείο μας
Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το οίκημα αποτέλεσε έπαυλη του Νίκου Χατζηαποστόλου, πλουσίου μουσικού συνθέτη. Αργότερα το δώρισ
ε στο κράτος κι έγινε οίκος τυφλών όπου διέμεναν τυφλοί και είχαν την δυνατότητα να μάθουν αγροτικές τέχνες.
Ως Αγροτική Σχολή του «Φάρου τυφλών» λειτούργησε τη δεκαετία το ‘50, πιο συγκεκριμένα το 1954 και τα εγκαίνια τελέστηκαν από την Βασίλισσα Φρειδερίκη με κάθε επισημότητα τον Απρίλη του ίδιου έτους. Το θαυμάσιο αυτό εγχείρημα διήρκησε περίπου 20 χρόνια όπου την δεκαετία του ‘70 εκποίησαν το ακίνητο στο Υπουργείο Παιδείας και γύρω στο 1981-1982 λειτούργησε έως 50ο γυμνάσιο Αθηνών.
Η περιοχή μας
Τα Σεπόλια είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης. Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την ονομασία τους. Η πρώτη, υποστηρίζει πως τα Σεπόλια προέρχονται από τη λέξη «εξωπόλια», περιοχές οι οποίες βρίσκονταν έξω από τις πόλεις, ήταν εκτός σχεδίου της καθώς και δεν είχαν δρόμους με άσφαλτο. Η άλλη άποψη ισχυρίζεται πως η λέξη Σεπόλια είναι σύνθετη και αποτελείται από τα συνθετικά [saint(άγιος)+ πόλις] δηλαδή Άγια πόλις.
Στην Αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή έως μύλοι των Αθηναίων γιατί εκεί οι Αθηναίοι άλεθαν το σιτάρι τους.Οι πιο γνωστοί μύλοι, ήταν οι Μύλοι Παινέση, που έδωσαν μάλιστα και το όνομά τους σε μια περιοχή των Σεπολίων, άσχετα με το ότι αυτό το όνομα σβήστηκε με την πάροδο του χρόνου και αφού οι μύλοι είχαν σταματήσει να λειτουργούν.Αξιοσημείωτο επίσης να αναφέρουμε είναι πως πριν κάποιες δεκαετίες στα Σεπόλια υπήρχαν περιβόλια, λαχανόκηποι, πολλά ρέματα και μικρά ποταμάκια που έβγαιναν από τον Κηφισό. Αργότερα στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή(1922).
Από τις καλύτερες περιοχές της γειτονιάς θεωρείται ο Λόφος Σκουζέ:
Παλαιότερη εκκλησία είναι ο Άγιος Μελέτιος:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια μας κ. Τριανταφυλλοπούλου για την βοήθειά της.
Αφροδίτη Β’ τάξη
Γαβριηλία Β’ τάξη
Πηγές Πληροφόρησης
1.https://www.taathinaika.gr/i-agrotiki-scholi-tyflon-pou-leitourgise-sta-sepolia/
2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1
3.https://sepolia.net/istoria/oi-myloi-painesi-sta-sepolia-kai-to-nero-tou-kifisoy