Δίκτυο Σχολείων e-τύπος. Η εμπειρία μιας διασχολικής συνεργασίας.

Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων αποτελεί ζητούμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενισχύει τις σχέσεις των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδεικνύει τις καλές πρακτικές των σχολείων, καλλιεργεί την υπευθυνότητα καθώς και πολλές άλλες δεξιότητες, χρήσιμες τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Επιπλέον, η σύμπραξη και η συνέργεια σε κοινές δράσεις αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα ενός δημοκρατικού και ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία, κάτι που αποτελεί ζητούμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης.

 Ένα τέτοιο παράδειγμα διασχολικής συνεργασίας είναι το Δίκτυο Σχολείων e-τύπος. Πρόκειται για ένα Δίκτυο που είναι  αποτέλεσμα της σύμπραξης έντεκα σχολείων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία εκδίδουν ψηφιακές μαθητικές εφημερίδες.

 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης

50o Γυμνάσιο Αθήνας

Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης

2ο Γυμνάσιο Σπάρτης

2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

1ο Γυμνάσιο Βέροιας

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Αργολίδας

Γενικό Λύκειο Χορτιάτη

2ο Γενικό Λύκειο Ελευθερίου – Κορδελιού

δίκτυο σχολείων

Το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού με τη σχολική ψηφιακή εφημερίδα e-ματιά του 1ου  είχε την ιδέα και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός Δικτύου Σχολείων μαθητικών εντύπων. Τα συνολικά έντεκα σχολεία, που διαμόρφωσαν αυτό το Δίκτυο, λειτούργησαν  ως αυτόνομα και ισότιμα μέλη και η ομάδα μας  νιώθει μεγάλη χαρά που αποτέλεσε μέλος του.

Η συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές από  σχολεία διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας για ένα κοινό σκοπό αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το Δίκτυο  έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αξιόλογες συναδέλφους με διάθεση για επικοινωνία και συνεργασία και με ανοιχτό πνεύμα σε ιδέες και προτάσεις. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωρίσουμε πρακτικές άλλων σχολείων, να συνδημιουργήσουμε. Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει μοναδική αυτή την εμπειρία. Οι συντακτικές μας ομάδες δεν αντάλλαξαν απλά τα άρθρα τους αλλά δημιούργησαν μαζί έργα, τα οποία δημοσίευσαν σε τρία διμηνιαία τεύχη, τα τεύχη του Δικτύου Σχολείων e-τύπος.

Λογότυπο Δικτύου - 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης

Λογότυπο τεύχους (σχεδίαση 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης)

https://schoolpress.sch.gr/sch10diktio/archives/series/diktio-1

https://schoolpress.sch.gr/sch10diktio/archives/series/diktio-2

https://schoolpress.sch.gr/sch10diktio/archives/series/diktio-3

Ποια δράση να ξεχωρίσουμε; Τα Δικαιώματα του Παιδιού με τo Ημερολόγιο, που δημιουργήθηκε από τα άρθρα των Δικαιωμάτων και τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών, την τηλεσυνάντηση των σχολείων μας για την Ημέρα της Εκπαίδευσης και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Παιδεία, τον διαγωνισμό για το λογότυπο του κοινού μας τεύχους,  την αφίσα μας για την Ημέρα της Γλώσσας, τη διαδικτυακή μας έρευνα για τον σχολικό εκφοβισμό και το ψηφιακό βιβλίο με τα αποτελέσματα της έρευνας εμπλουτισμένο με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών μας, την κοινή μας συνέντευξη σε μορφή podcast με την ποιήτρια, Αναστασία Γκίτση, για την Ημέρα της Ποίησης;

Αυτές είναι μόνο μερικές από μια σειρά δράσεων, γεγονός που δείχνει τη διάθεση όλων των πλευρών για επικοινωνία και δημιουργία. Όλες εξαιρετικές, δείγματα της αγάπης για τον κοινό στόχο και του ταλέντου των συντακτικών μας ομάδων.

Το μήνυμα αυτό αφορά τις υπεύθυνες καθηγήτριες των συντακτικών ομάδων από τα σχολεία του Δικτύου: 

Αγαπητές συνάδελφοι, το δίκτυο μας λειτούργησε εξαιρετικά! Ευελπιστούμε να έχει συνέχεια αυτή η όμορφη συνεργασία και να αναπτυχθεί περισσότερο με νέα σχέδια και ιδέες! Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης