Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού – Συνέντευξη από την Αλεξάνδρα Μουμουλίδου

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού

συνέντευξη από την Αλεξάνδρα Μουμουλίδου Β6

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους της Θεσσαλονίκης με έτος ίδρυσης το 1950. Διαθέτει τριώροφο ιδιόκτητο κτήριο. Σκοπός του συλλόγου μας είναι η διατήρηση, η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική, το θέατρο, τη γλώσσα. Στο σύλλογο λειτουργεί μουσικό εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής (λύρα, νταούλι, κλαρίνο), πρότυπη ακαδημία εκμάθησης ποντιακού τραγουδιού, χορωδία, θεατρική ομάδα, τμήμα αγιογραφίας και τμήμα ζωγραφικής.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εθελοντικής προσφοράς αίματος λειτουργεί τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α.

Κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου μας αποτελεί το πολιτιστικό τριήμερο «ΜΟΘΟΠΩΡΙ ΑΡΟΘΥΜΙΑΣ» που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα.

Υποχρέωση όλων μας που ασχολούμαστε με τον Πολιτισμό είναι να τον μεταδώσουμε όσο πιο αλώβητο και γνήσιο μπορούμε στα παιδιά μας.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΕΜΕΡΤΣΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

σημαια συλλογου

 

Σύλλογος  Ποντίων Ελευθερίου- Κορδελιού

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης  της Γενοκτονίας των Ποντίων επισκεφτήκαμε τον Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού και πήραμε συνέντευξη από τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου, κ. Μουστόπουλο Οδυσσέα, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τη διάθεσή του να μας δεχτεί και να  μιλήσει στην εφημερίδα μας για τον Σύλλογο .

Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1950 και βρίσκεται σε 3όροφο ιδιόκτητο κτήριο,  επί της οδού Ιασωνίδου 78 στο Ελευθέριο- Κορδελιό.

Ποιος είναι ο στόχος του συλλόγου;

Ο στόχος του συλλόγου είναι να μεταδώσουμε τον πολιτισμό και την ιστορία του λαού μας στις νεότερες  γενιές.

20240530_180857

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του συλλόγου;

Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι η μετάδοση της παράδοσης μέσα από τον χορό και την εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως λύρα, νταούλι, κλαρίνο και αγγείο καθώς και την εκμάθηση ποντιακού τραγουδιού. Στο σύλλογο μας έχουμε ομάδα ποντιακού θεάτρου, χορωδία, τμήμα αγιογραφίας και τμήμα ζωγραφικής. Συμμετέχουμε σε αιμοδοσία σε συνεργασία με το νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α.  Επίσης, συμμετέχουμε σε πολλά πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Υπάρχουν νέα παιδιά που ενδιαφέρονται για την παράδοση;

Υπάρχουν πολλά παιδιά που ενδιαφέρονται για την παράδοση, από μικρή ηλικία, που μελετούνε την παράδοση και είναι το μέλλον της συνέχισης του ποντιακού ελληνισμού.

εικόνα με λύρα

Πρόσφατα τιμήσαμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα θέλαμε να μας πείτε, λίγα λόγια γι’ αυτό το σημαντικό γεγονός.

Ένα μελανό σημείο στην ιστορία των Ποντίων είναι η γενοκτονία. Η Π.Ο.Ε. (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) και όλοι οι Πόντιοι προσπαθούμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την δικαίωση των 353.000 ψυχών των προγόνων μας, που σφαγιάστηκαν από το Κεμαλικό  καθεστώς. Ζητούμε μία ΣΥΓΝΩΜΗ για να μην  επαναληφθούν ξανά αυτές οι βαρβαρότητες για κανέναν λαό.

Οργανώθηκαν δράσεις από το σύλλογό σας για τη μνήμη της επετείου;

 Κάθε χρόνο την Ημέρα της Γενοκτονίας  ο σύλλογος τελεί επιμνημόσυνη  δέηση και ετήσιο μνημόσυνο στην ενορία της περιοχής μας. Κάναμε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού που έχει μπροστάρισσα την πόντια μάνα και βρίσκεται στην κοινότητα Ελευθερίου – Κορδελιού. Ο σύλλογος μας συμμετέχει ενεργά και στις εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) που γίνονται στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.

 Ευχαριστούμε πολύ τον γενικό γραμματέα του συλλόγου κ. Μουστόπουλο Οδυσσέα για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

μνημειο ποντιων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Email info@pontioi.gr,

Facebook Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης