Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών από τον κ. Αστέριο Παπανικολάου

Το σχολείο μας πραγματοποίησε τον καθιερωμένο εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο κ. Αστέριος Παπανικολάου, υποδιευθυντής και Θεολόγος του Γυμνασίου Κορδελιού, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο, προκειμένου να αναδείξει τη σημαντική προσωπικότητα και δράση των τριών Πατέρων της εκκλησιάς, που είναι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών.

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή της παιδείας. Είναι γιορτή των μαθητών, είναι  γιορτή των φοιτητών, γιορτή των δασκάλων και των καθηγητών, γιορτή αφιερωμένη στη μόρφωση, στη γνώση, γιορτή όλης της εκκλησίας,  όλων των χριστιανών.

Τιμούμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τρεις αγίους ανθρώπους, αξεπέραστους μαθητές, και φοιτητές, ασυναγώνιστους δασκάλους που δίδαξαν την αφοσίωση  στα γράμματα και στις επιστήμες, την αφιέρωση στη μάθηση  και σ την αρετή, την ανιδιοτελή διακονία προς κάθε άνθρωπο.

Άνθρωποι της μελέτης και της προσευχής που χάρη στις γνώσεις και στον προσωπικό πνευματικό τους αγώνα εξύψωσαν τον εσωτερικό τους κόσμο και έφτασαν στην αγιότητα, όχι όμως για το καλό το δικό τους, για τη δική τους πνευματική ολοκλήρωση,  μα για να φανερώσουν και να αναδείξουν την αγιότητα όλων των άλλων και να τους οδηγήσουν στην αρετή και στον Θεό.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή να φτάσουν στην αγιότητα,  γνώριζαν ότι έπρεπε να απαλλαγούν από την «τυραννία» των υλικών αγαθών , να καταπολεμήσουν τα εσωτερικά τους πάθη και τη φιλαυτία τους. Για αυτό πριν αναλάβουν  οποιοδήποτε εκκλησιαστικό αξίωμα και έργο ακολούθησαν τον  δρόμο της άσκησης και έζησαν στην έρημο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με την άσκηση στις αρετές κυριάρχησαν στο σώμα τους, καθάρισαν την καρδιά τους, φώτισαν το νου τους.

« Εκείνος που έχει τη δύναμη να οδηγεί με τη χάρη του Θεού τη ψυχή του και να κυβερνάει τον εαυτό του, μπορεί να κυβερνήσει την οικογένειά του , την πόλη του και όλη την οικουμένη», τονίζει ο Χρυσόστομος. Και ρωτάει: « Αν δεν είναι σε θέση κάποιος να κυβερνήσει τον ψυχικό του κόσμο, πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει την οικουμένη»;

Το έργο των τριών δασκάλων σημαντικό ,πολύπλευρο,  ορόσημο για κάθε εποχή. Στάθηκαν ακούραστοι κοντά στον συνάνθρωπό τους, σφραγίζοντας με την καταπληκτική δραστηριότητά τους κάθε πλευρά της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του καιρού τους. Σημαντική θέση στη ζωή τους είχε και το ενδιαφέρον για τη Θεία λατρεία την οποία πλούτισαν συγγράφοντας τη Θεία Λειτουργία που τελείται σήμερα στην εκκλησία μας και έχει τα ονόματα του Μ. Βασιλείου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ενώ υπάρχει και άλλη στο όνομα του Γρηγορίου.

Πρόσφεραν με τις θαυμάσιες ομιλίες τους, ιδίως ο Γρηγόριος, υλικό στους υμνογράφους για να συνθέσουν υπέροχους εκκλησιαστικούς ύμνους. Αντιμετώπισαν με την ολοκληρωμένη και βαθιά θεολογική τους μόρφωση τα καίρια θεολογικά προβλήματα της εποχής τους. Ο Γρηγόριος για παράδειγμα αναφέρεται στην ενανθρώπιση του Κυρίου και λέει: « Ο αιώνιος Θεός γίνεται άνθρωπος ∙ αυτός που δεν δημιουργήθηκε, δημιουργείται… Εκείνος που κάνει τους άλλους πλούσιους, γίνεται φτωχός ∙ παίρνει τη φτώχεια του ανθρώπινου σώματός μου, για να πάρω εγώ τον πλούτο της θεότητάς Του. Αποβάλλει το θείο μεγαλείο Του, αφού αποξενώνεται για λίγο χρόνο  από τη δόξα Του , για να πάρω κι εγώ μέρος στον πλούτο των θείων Του αγαθών… κι αυτό γιατί έλαβα την εικόνα Του και δεν τη  φύλαξα ∙ παίρνει τη δική μου σάρκα για να σώσει πάλι την εικόνα του θεού μέσα μου και να κάνει την ανθρώπινη φύση αθάνατη».

Στο κέντρο της διδασκαλίας τους έβαλαν τον Θεό και τον άνθρωπο, ο οποίος είναι προορισμένος να συνδέσει τον  ορατό και τον αόρατο κόσμο όπως επισημαίνει ο Γρηγόριος, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ο Θεός τοποθετεί τον άνθρωπο πάνω στη γη σαν έναν κατά κάποιο τρόπο δεύτερο κόσμο, μεγάλον αυτόν μέσα σε μικρό κόσμο, έναν άλλον άγγελο, προσκυνητή  ουρανού και γης, επιτηρητή του ορατού κόσμου, μυημένου όμως στα μυστικά του αόρατου κόσμου, βασιλιά των επίγειων πραγμάτων, αλλά υπήκοο στην άνω Βασιλεία, επίγειο και ουράνιο, πρόσκαιρο και αθάνατο, ορατό και αόρατο, στη μέση μεγαλείου και ταπεινότητας».

Σταθερά προσανατολισμένο στις απόψεις του είναι και το κοινωνικό τους έργο, ο αγώνας τους για την κάθαρση της εκκλησίας από τους ανάξιους κληρικούς, η προσπάθειά τους για την υπεράσπιση των αδικημένων και κατατρεγμένων, η αντίσταση τους στην κρατική αυθαιρεσία.

Ήταν αναπόφευκτο λόγω της ζωής τους και του έργου τους να γίνουν στόχοι των ισχυρών. Τους μίσησαν, τους κατηγόρησαν, τους εκδίωξαν, τους εξόρισαν. Παρόλα αυτά το ηθικό τους μεγαλείο δε θάμπωσε, παραμένει ακτινοβόλο ακόμα και ύστερα από τόσους αιώνες. Η ζωή τους, πρότυπο ηθικής τελειότητας και ανιδιοτέλειας, μας καλεί να τους μιμηθούμε. Αν θέλουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο, πρέπει να αγωνιστούμε για αυτόν, όπως έπραξαν και εκείνοι για το δικό τους κόσμο. Μακάρι σ΄ αυτόν το δρόμο να είναι οι τρεις  τους, οδηγοί  μας και συμπαραστάτες μας.

 Αστέριος Παπανικολάου

Υποδιευθυντής 1ου Γυμνασίου Κορδελιού – Θεολόγος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης