Ο φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τη Δέσποινα Κωνσταντινίδου

Η επίσκεψη στην Έκθεση φωτογραφίας  με τίτλο :  «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γνωρίσαμε το έργο ενός σημαντικού και καταξιωμένου φωτογράφου, ο οποίος αγάπησε και πρόβαλλε την ομορφιά της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τις φωτογραφίες του.

Ο Φρεντερίκ (Φρεντ) Μπουασονά ( Γενεύη, 18 Ιουνίου 1858 – Γενεύη, 17 Οκτωβρίου 1946) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για τη φωτογραφική τεχνική του, αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης.

Γόνος «φωτογραφικής δυναστείας», όπως περιγράφεται, ο νεαρός Μπουασονά φέρεται ως πολύπλευρο ταλέντο που συνδύαζε τα σπορ ( αλπινισμός ), τη μουσική και τις καλές τέχνες. Aνέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία, μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού. Το εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του το διαχειρίστηκε μαζί με τον χημικό αδελφό του Εντμόν-Βικτόρ. Η ορθοχρωματική πλάκα, δική τους επινόηση, έδινε βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Φωτογραφίζοντας το Mont-Blanc, με τηλεφακό κατασκευασμένο στην Αγγλία, κατόρθωσε να διακρίνει το μπλε του ουρανού από
το λευκό του χιονιού στη φωτογράφισή του, διαμορφώνοντας μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου.

 21_95

Την περίδο 1903 - 1930 επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα αποτυπώνοντας με τη φωτογραφική του μηχανή τοπία και  όψεις της ελληνικής κοινωνίας.   Το 1903 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα μαζί με τον Ντανιέλ Μπο – Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά, την Ιθάκη, το Άγιο Όρος. Σε μια ελληνική αποστολή με τον  Ντανιέλ Μποντ Μποβί, πραγματοποίησε την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στον Όλυμπο στις 2 Αυγούστου 1913, με τη βοήθεια ενός κυνηγού  από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκκαλου. Το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα το πραγματοποίησε το 1930 οπότε και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.  Συνοδοιπόρος σε πολλά ταξίδια του στην Ελλάδα υπήρξε ο ελληνιστής  Βικτόρ Μπεράρ. Το αρχείο του με τις ελληνικού περιεχομένου φωτογραφίες του φυλάσσεται στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

34_18

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης