Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ -

9789603609711-1000-0158097

Το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ

Ένα βιβλίο που αγγίζει μικρούς και μεγάλους εδώ και δεκαετίες είναι αυτό που σας προτείνω. Όλα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα κορίτσι, η Άννα Φρανκ, περιγράφει στο ημερολόγιό της την φρίκη εκείνης της εποχής μαζί με τα καθημερινά της προβλήματα.
“Ήδη από τον τίτλο του βιβλίου καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για την περιγραφή της ζωής μιας έφηβης που έζησε κάτι πρωτόγνωρο και εξαιρετικά δύσκολο.
Οι πρώτες καταγραφές της αναφέρονται στην προπολεμική περίοδο, όπου τα μόνα της προβλήματα ήταν τα απλά καθημερινά προβλήματα που έχουν οι έφηβοι σ” όλες τις εποχές.
Όταν ξεσπά ο πόλεμος, οι στρατιώτες του Χίτλερ αρχίζουν να σκοτώνουν και να φυλακίζουν τους Εβραίους. Η Άννα και η οικογένειά της, με σκοπό να γλιτώσουν από τους διωγμούς, αναγκάζονται να κλειστούν σε μια σοφίτα, μαζί με μια άλλη οικογένεια. Όλο αυτός ο φόβος και η αγωνία της επιβίωσης τους ενώνει αλλά και τους διχάζει.
Στα τρία χρόνια που έζησε σ” αυτήν τη σοφίτα, ωριμάζει και μεγαλώνει. Μέσα από το ημερολόγιο της βλέπουμε ένα μαχητικό και ζωντανό κορίτσι που δεν μπορεί να ζήσει. Ο πόλεμος δεν την πτοεί παρά τις δυσκολίες, μάλιστα την κάνει πιο δυνατή.
Αυτό που κάνει εντύπωση στον αναγνώστη είναι πως, αν και μικρή κι ερασιτέχνης, η συγγραφέας καταφέρνει να μας μεταφέρει όχι μόνο σ” εκείνη την εποχή αλλά και μέσα στην ίδια τη σοφίτα που έζησε.
Με ύφος αντικειμενικό κατακρίνει τον πόλεμο και τους μεγάλους. Η μόνη της παρηγοριά είναι το ημερολόγιό της, στο οποίο μιλάει ειλικρινά, όπως θα μιλούσε σε μια φίλη της, κάτι που φέρνει την αφήγηση πιο κοντά στην πραγματικότητα της εποχής. Μαζί με την ιστορία της Άννας μαθαίνουμε ταυτόχρονα για τη μαύρη εκείνη σελίδα της ιστορίας.
Αυτό το βιβλίο, ακόμα με το απρόσμενο τέλος του, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη που περιγράφει τις ζωές των ανθρώπων όπως τις σμίλεψε ο πόλεμος. Όταν το διαβάσετε θα αντιληφθείτε πόσο επίκαιρο είναι και πως, τελικά, ίσως ζούμε σε μια παράλληλη εποχή με αυτή της Άννας ή ότι όλοι μας έχουμε μια Άννα Φρανκ μέσα μας.
Β.Κ.(Γ1)

Σχολιάστε

Top