Σtella… Λίγο πριν το live

Σtella. Μια νέα καλλιτέχνιδα, με δυναμισμό και ενεργητικότητα, τόσο πάνω στην σκηνή όσο και κάτω από αυτή.

Μέσα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας  “Σύγχρονη  μουσική – Made in Greece’, είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε και να πάρουμε συνέντευξη από την Σtella, λίγο πριν το live της στο Νostos  – όπου ήταν και ο έκτος σταθμός της περιοδείας της: “ The Balkan Tour 2017. Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς παραπάνω λόγια για την ίδια, μιας και τα είπε η ίδια στην συνέντευξή της παρακάτω, απαντώντας με χιούμορ, ειλικρίνεια και αυθορμητισμό.

22886328_2004567723090577_3728320494751239437_n

1) Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σας;

Οι γονείς μου, μέσα στο σπίτι είχαν κάποιους δίσκους, οι οποίοι ήταν άσχετα πράγματα, αλλά ωραία. Είχαν ένα πικάπ και ένα γραμμόφωνο και κάποια παλιά δισκάκια όπως η «Σουσουράδα» του Νίκου Γούναρη, που είναι παλιό ελληνικό, πολύ ωραίο και τσαχπίνικο. Μετά, αγόραζα και εγώ πράγματα, π.χ. Doors άκουγα πολύ,  Michael Jackson, Whitney Houston, Kate Bush, Nirvana, Guns ‘n’ roses – τα δύο τελευταία τα άκουγα πολύ στην εφηβεία. Επίσης άκουγα διάφορα πράγματα, τα οποία δεν ήξερα τι ήταν. Π.χ. το Je t’aime του Gainsbourg, που θυμάμαι να το βλέπω στην τηλεόραση, και κάπως να ντρέπομαι, γιατί είναι πολύ ερωτικό. Ντρεπόμουνα, αλλά μου άρεσε πολύ που το άκουγα. Αλλά δεν ήξερα τι είναι, έμαθα αρκετά αργότερα.

2) Κάποιοι άνθρωποι που σας επηρέασαν;

Θυμάμαι είχα δύο δασκάλους. Η πρώτη ήταν η κ. Βαρβάρα. Αυτή μου έκανε μαθήματα πιάνου όταν ήμουν πολύ μικρή. Ο μπαμπάς μου, ήθελε να μου αγοράσει ένα πιάνο γιατί έβλεπε ότι εγώ συνέχεια ήθελα όργανα κλπ. Αγόρασε ένα πιάνο, η μητέρα μου είχε αντιρρήσεις γιατί έλεγε «Είναι πολύ μικρή, μπορεί να μη της αρέσει καν το πιάνο. Τι το παίρνεις;» και αυτός της απαντούσε: «Δεν πειράζει, άμα δεν τα πάει καλά, θα έχουμε ένα ωραίο έπιπλο». Θυμάμαι, εγώ βαριόμουν πολύ τις νότες, και δεν ήθελα να τις μάθω. Οπότε, την έβαζα να μου παίζει τα τραγούδια που ήθελε να μάθω, τα άκουγα –κάπως τα έπιανα- και τα έπαιζα μετά. Ο δεύτερος, είναι ο καθηγητής κιθάρας ο κ. Γιάννης, τον είχα στα 14 μου. Είναι ο μόνος άνθρωπος, ο οποίος ήρθε και δεν μου είπε ποτέ «Πρέπει να μάθεις αυτές τις νότες για να παίξεις το τάδε κομμάτι». Από το πρώτο μάθημα, μου έπαιξε 2 κομμάτια, μου έδειξε απλά τα ακόρντα, οπότε αυτό μου άρεσε πολύ, και στο τρίτο μάθημα έπαιζα ήδη το πρώτο (κομμάτι). Ίσως γιατί έδωσε έμφαση στα κομμάτια, όχι στα γραπτά. Με έκανε να αγαπήσω κάθε φορά αυτά που μου έλεγε να παίξω. Είχαμε δυο μεγάλα βιβλία, με στίχους και ακόρντα που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος. Οπότε, όταν έμαθα πιο πολλά ακόρντα, μπορούσα να παίζω όλα εκείνα τα κομμάτια, και αυτή ήταν η χαρά μου

3) Κάποιος καλλιτέχνης που ίσως υπήρξε πρότυπο;

Πιστεύω ότι είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες, που είναι μοναδικοί, που δεν μπορώ να πω πώς θέλω να ακολουθήσω τα βήματα κάποιου συγκεκριμένου απαραιτήτως. Από καθέναν παίρνεις κάτι που σε γεμίζει.

4) Πρώτη συναυλία που πήγες;

Ήταν το ’94 ή το ’95, στην Ζάκυνθο, οι Τρύπες. Ήμουν 13-14 χρονών και δεν ήξερα ότι είχαν συναυλία. Απλά νοικιάζαμε ένα σπίτι κοντά στο θεατράκι, και είδα να γίνεται ένα «τζέρτζελο». Ήταν πολύ λίγα άτομα, περίπου 60-70. Είχα τρελαθεί, μου είχε αρέσει πάρα πολύ.

5) Κάνεις συχνά την αυτοκριτική σου; Ποια πιστεύεις πώς είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σου και αντίστοιχα τα μειονεκτήματα σου;

Εγώ πιστεύω γενικά πώς είμαι πολύ ενθουσιώδης σαν άνθρωπος και αυτό είναι και καλό και κακό. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχω. Σε κάποια πράγματα βοηθάει, σε κάποια άλλα όχι. Πιστεύω στον ενθουσιασμό και στον αυθορμητισμό. Νομίζω παίζουν μεγάλο ρόλο γενικά, δηλαδή και ένα φαγητό να φτιάξεις, αν δεν είσαι λίγο «να το ρισκάρεις»…

6) Αν μπορούσες να εξαλείψεις κάποιες αντιλήψεις ή κάποια δεινά που συμβαίνουν στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτά;

Αυτή είναι ερώτηση για την Miss Universe (…γέλια). Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα γενικά, όλα υπάρχουν για να τα βλέπουμε και να διαλέγουμε. Όλα βρίσκονται σε μια θέση είτε μας αρέσει είτε όχι.

7) Σε μια εποχή, όπου τα Μ.Μ.Ε. προβάλουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, πώς ένας νέος καλλιτέχνης επικοινωνεί την δουλειά του;

Είναι δύσκολο. Υπάρχει φοβερή γκάμα και ποικιλία, άπειροι μουσικοί, ζωγράφοι, οτιδήποτε είναι μέσα στο καλλιτεχνικό πλαίσιο. Νομίζω πως αν κάποιος κάνει αυτό που κάνει χωρίς να σκέπτεται και πολύ, κρατάει ένα κομμάτι «αυθεντικό», θα βρει αντίκτυπο. Κάνεις live, βγάζεις δίσκους, προσέχεις πού επιλέγεις να προβληθείς και με ποιό τρόπο –είναι πολύ σημαντικό.

8) Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν άνθρωπο που τώρα ξεκινάει να «περπατάει» μέσα στην μουσική;

Να είναι σίγουρος ότι θέλει να κάνει αυτό. Να είναι με όλη του την καρδιά, 100% σε αυτό. Αν έχει έστω και την παραμικρή υπόνοια ότι αυτό δεν είναι για αυτόν… Να το κάνει με όλη του την ενέργεια.

9) Έχεις σκεφτεί τα επόμενα δισκογραφικά σου βήματα; Προς τα πού θα κατευθύνεται η επόμενη σου δουλειά;

Ελπίζω προς το εξωτερικό. Τα τραγούδια που γράφω, για το επόμενο άλμπουμ, θα είναι κοντά σ’ αυτά που ήδη βγάζω. Ίσως να έχει ένα λίγο πιο DIY χαρακτήρα αυτή την φορά. Πιστεύω πώς θα είναι διαφορετικά με έναν ίδιο τρόπο. Νιώθω ότι υπάρχει μια εξέλιξη, με διάφορα στοιχεία. Γενικά γράφω διάφορα πράγματα που μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά, π.χ. έχω αρκετά κομμάτια που δεν έχουν καθόλου στίχους. Μπορεί αν μαζευτούν αρκετά, να τα βγάλω όλα μαζί σε ένα άλμπουμ.

10) Καλύτερη συμβουλή που έχεις πάρει ποτέ;

Να μην αγχώνομαι.

11) Υπάρχει ένα μουσικό όργανο που ξεχωρίζεις περισσοτερο από άλλα;

Το μπουζούκι

12) Λες ποτέ στα live την ιστορία κάποιου τραγουδιού;

Όχι. Αφού την τραγουδάω γιατί να την πω;

13) Μιλάς με τον κόσμο στα live;

Εξαρτάται… Αν έχω μεθύσει λιγάκι (γέλια). Το κάθε live είναι διαφορετικό βέβαια, αλλά ίσως κρατάω μια περίεργη στάση προς το κοινό.

14) Τι έχεις μέσα στις τσέπες σου;

Ένα μολύβι για τα μάτια, το κινητό, ένα lip balm, χάπια (γέλια)

15) Ποιο είναι το καλύτερο live που θυμάσαι στην Ελλάδα;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό ήταν την εποχή που δεν είχε βγει ο πρώτος δίσκος και παίζαμε σε ένα μαγαζί που λεγόταν «Ανάμεσα». Χωρούσε κάπου στα 150 άτομα και ήτανε γεμάτο! Το συγκεκριμένο το θυμάμαι με πολύ συγκίνηση. Από τα τελευταία, θυμάμαι το live στην Ελευσίνα στα πλαίσια του φεστιβάλ «Αισχύλεια».

16) Στα  live σε ενδιαφέρει η εμφάνιση σου;

Με ενδιαφέρει να αρέσει σε έμενα, να νιώθω άνετα. Το συγκεκριμένο παντελόνι βέβαια δεν είναι και πολύ άνετο αλλά εντάξει! (γέλια)

Επίσημη ιστοσελίδα της ίδιας. 

Μαρία Αθανασοπούλου

Λαμπρινή Σούλα

Χαρά Σουμάδη

Σχολιάστε

Top