Ποιες νομίζετε πως είναι οι πιο όμορφες στιγμές, αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη των μαθητών μας, όταν πλέον αποφοιτήσουν και εγκαταλείψουν τα σχολικά θρανία;
Την απάντηση θεωρώ πως τη γνωρίζουμε όλοι. Οι εκδρομές! Τα σχολικά party! Οι σκανταλιές, που σκαρώνουν κυρίως στο δημοτικό αλλά και στο γυμνάσιο προς τους δασκάλους τους ή άλλους συμμαθητές τους.
Ναι! Στην πλειοψηφία των μαθητών μας, με το ανάλογο θέμα έκθεσης, τέτοιες στιγμές αναπτύχθηκαν.
Υπάρχουν όμως και μαθητές, πολύ λιγότεροι βέβαια, που έχουν να περιγράψουν και κάτι άλλο.
Ευχάριστη έκπληξη μου προκάλεσε, συγκίνηση, εύλογα μεγαλύτερο προβληματισμό για τις παιδαγωγικές μας ευθύνες η έκθεση της μαθήτριας Ερίντας.
Μόλις πέρυσι ήρθε απ” την Αλβανία.
Το γραπτό της, με αρκετά ακόμα ορθογραφικά λάθη, μου έφερε στο νου το στίχο: «η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο». Με διαφορετική βέβαια έννοια. Αυτή της ψυχής της Ερίντας:
«Για μένα η πιο ευτυχισμένη μέρα ήταν όταν ήμουν στη χώρα μου, την Αλβανία. Στην 7η τάξη. Βγήκα η πρώτη σε όλη την τάξη και σε ολόκληρο το δημοτικό. Ο διευθυντής με φίλησε μπροστά σε όλους και μου είπαν τα πιο ωραία πράγματα που μου έχουν πει ποτέ στη ζωή μου…
Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και την πιο όμορφη μέρα μου εδώ στην Ελλάδα. Και αυτή ήταν πέρυσι, όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ στο σχολείο μας. Ένιωσα καταπληκτικά. Μαθητές και καθηγητές μου φέρθηκαν πολύ καλά. Εντελώς αντίθετα απ” ότι είχα φανταστεί. Ήμουν μόνη και ξένη και νόμιζα ότι όλοι είναι ρατσιστές. Ντρεπόμουν. Δεν ήθελα να έρθω στο σχολείο και είχα άλλη γνώμη για την Ελλάδα…
Τώρα έρχομαι στο σχολείο με ευχαρίστηση, έχω Ελληνίδες φίλες. Νιώθω υπέροχα!»
Και εμείς Ερίντα νιώθουμε υπέροχα.
Είσαι ήδη προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα. Ενσωματώθηκες σχεδόν αυτόματα. Γνωρίζεις τα δικαιώματά σου αλλά και τις υποχρεώσεις σου.
Μάθαμε μέσα απ” το γραπτό σου πως έχεις δυο πατρίδες. Η μία είναι η Ελλάδα. Σ” αγαπάμε και σου έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας..
Η φιλόλογός σου, Ευαγγελία