Το νέο γήπεδο της ΑΕΛ και η βία στα γήπεδα

    Υπέρλαμπρο και πολυτελές, πραγματικό στολίδι το νέο γήπεδο της ΑΕΛ που άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα στην πόλη μας, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων. «AEL FC ARENA» το όνομά του, ονομασία που προέκριναν οι περίπου 7.000 φίλαθλοι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ.
    Το νέο «παλάτι», ένα υπερσύγχρονο γήπεδο διεθνών προδιαγραφών UEFA (3 Αστέρων), χωρητικότητας 16.118 θέσεων με 38 σουίτες 12 ατόμων  αποτελεί την «κορωνίδα» ενός νέου αθλητικού κέντρου που αναπτύσσεται σε συνολική έκταση 144.000 τ.μ. στην περιοχή Νεάπολη της Λάρισας. Στον αρχικό του σχεδιασμό υπήρχε και η δυνατότητα επέκτασης για τις ανάγκες χρήσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που επρόκειτο να γίνουν στην πόλη μας.
     Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εμπορικοί χώροι, χώροι στάθμευσης 1.104 θέσεων, υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής (κινηματογράφος, ανοικτό θέατρο 1.500 ατόμων, κεντρική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων), αθλητικούς ξενώνες 100 κλινών και η εικόνα συμπληρώνεται από το ήδη υπάρχον κλειστό γήπεδο μπάσκετ και τα 12 γήπεδα τένις, που βρίσκονται υπό ανακατασκευή.
     Το νέο αθλητικό κέντρο βρίσκεται σε ιδανική – από πλευράς πολεοδομικής χωροθέτησης – τοποθεσία, με εξαιρετική ένταση στο σύστημα μεταφορών, άριστη προσβασιμότητα από δύο κύριους οδικούς άξονες και εγγύτητα στον πολεοδομικό ιστό. Δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει κυρίως το  πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως, το ποδόσφαιρο. Το άθλημα όμως αυτό έχει δυστυχώς πληγεί θανάσιμα στη χώρα μας, καθώς απειλείται από διάφορους παράγοντες κοινωνικής αποδιοργάνωσης, ώστε να μιλούμε για μεγάλη κρίση. Ένας από τους μεγάλους παράγοντες αυτούς θεωρείται αναμφισβήτητα και η βία, που παρατηρείται στα γήπεδα.

Η βία παίζει… μπάλα στα γήπεδα

       Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες κακών ειδήσεων που αναφέρονται σε πράξεις βίας στα γήπεδα, η οποία ασκείται από νεαρούς κυρίως οπαδούς. Το φίλαθλο πνεύμα έχει δώσει προ πολλού τη θέση του στον φανατισμό.  Ο χουλιγκανισμός, φαινόμενο βαθύτατα κοινωνικό, δείγμα της περιθωριοποίησης ομάδων, καταλύει την αθλητική ιδέα, και δείχνει τον αλλοτριωτικό χαρακτήρα της σημερινής εποχής και του σύγχρονου πολιτισμού.
      Φαινόμενα της βίας στα γήπεδα είναι για παράδειγμα η ρίψη κροτίδων, καπνογόνων, επικίνδυνων φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων, ακόμη και καθισμάτων, εναντίον αντιπάλων φιλάθλων, οι καταστροφές εγκαταστάσεων κ.ά. Οι συγκρούσεις εξάλλου μεταξύ των φιλάθλων, εντός και εντός του γηπέδου, δείχνει άκρατο μίσος και φανατισμό μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων.
      Δεν είναι σπάνιο μετά π.χ από ένα σκληρό φάουλ ή μια απόφαση του διαιτητή να ακολουθήσουν μια σειρά αντιδράσεων. Οι παίχτες να δέρνονται με τους αντιπάλους. Οι παίχτες να δέρνουν το διαιτητή. Οι διαιτητές να δέρνονται μεταξύ τους. Ο πάγκος της μιας ομάδας βρίζοντας να επιτίθεται στον αντίπαλο πάγκο. Στην εξέδρα οι μισοί θεατές να συμπλέκονται με τους άλλους μισούς. Το ξύλο μεταφέρεται έξω από το γήπεδο στους γύρω δρόμους με τον καθιερωμένο πλέον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Και τελειώνει στα καφενεία μεταξύ αυτών που έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση…
 Για ποιο λόγο λειτουργούμε βίαια και γιατί εκδηλώνεται αυτή η συμπεριφορά μας συνήθως στα γήπεδα;
      Ο βασικότερος παράγοντας της δημιουργίας των βιαιοτήτων μέσα στο γήπεδο είναι οπωσδήποτε η δομή του αθλήματος. Σε αθλήματα όπου η νίκη στηρίζεται στο βαθμό δεξιότητας όπως π.χ στην ενόργανη και ρυθμική, στις καταδύσεις, στο σκι ή στα αθλήματα που οι αθλητές αγωνίζονται ο ένας μακριά του άλλου π.χ. στην κολύμβηση, στο τένις, στους δρόμους, στις ρίψεις η δημιουργία επιθετικής συμπεριφοράς είναι ανύπαρκτη ή ελάχιστη.

   Αντίθετα αθλήματα που στηρίζονται στο δυναμισμό και οι αθλητές έρχονται σε άμεση σωματική επαφή τότε η παραγωγή βίας είναι αναπόφευκτη π.χ. αμερικάνικο φουτμπόλ, ποδόσφαιρο, ράγκμπι κ.ά. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι κανονισμοί κάθε αθλήματος παίζουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή βιαιοτήτων.
     Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας.
     Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%. Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.
     Γιατί όμως δεν σταματά; Ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου; Ας δούμε ορισμένες γενικότερες πλευρές του φαινομένου:
1. O αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι συμμετέχουν με πολλούς τρόπους (π.χ ως αθλούμενοι, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, μάνατζερ, κριτές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι, κλπ. Το (εμπορευματοποιημένο) ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε μία τεράστια οικονομική επιχείρηση, που κατέχει εξέχουσα θέση στα ΜΜΕ ως «προϊόν». Παράλληλα και πέρα από τον οικονομικό του ρόλο χρησιμοποιείται σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης  ιδιαίτερα της νεολαίας  πολλές φορές  καλλιεργώντας «ταπεινά συναισθήματα» (π.χ ρατσισμός), αλλά και φανταστικές «διεξόδους» από τα αδιέξοδα που το ίδιο το κοινωνικό σύστημα δημιουργεί.
2. Τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Εκατοντάδες φορές έχουμε παρακολουθήσει εικόνες συμπλοκών, καταστροφών και συγκρούσεων αντιπάλων ομάδων οπαδών, οι οποίες πάντα τελειώνουν με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, με συνέπεια τα γήπεδα να μετατρέπονται σε πεδία μάχης.  Χωρίς να θέλουμε να τα δικαιολογήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως τα φαινόμενα «Χουλιγκανισμού» (αν και ιστορικά ο Χούλιγκαν ήταν Ιρλανδός επαναστάτης του 19ου αιώνα!) αυτά υπάρχουν στα γήπεδα αλλά δεν γεννιούνται σε αυτά, μιας η αλλοτρίωση της προσωπικότητας των «φιλάθλων» έχει γίνει έξω από αυτά. Απλά στα γήπεδα δίνεται η δυνατότητα να εκδηλωθεί.  Όπως τονίζει και ο Γ. Πανούσης «η βία στο γήπεδο δεν είναι τελικά το αποτέλεσμα του πάθους να νικήσει η ομάδα αλλά περισσότερο η επιθυμία των οπαδών να αποδείξουν  στον εαυτό τους και στους άλλους (συμπεριλαμβανομένων και των τηλεθεατών που παρακολουθούν) ότι υπάρχουν»!
3. Είναι γεγονός πως η εμπορευματοποίηση τρέφει τον κάθε είδους «χουλιγκανισμό». Η βία θα περιοριστεί όταν πρόεδροι και «παράγοντες» σταματήσουν να χρησιμοποιούν «οπαδούς» για «στρατό» και «φρουρά».
4. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η νεολαία.
5. Η χρήση ουσιών και ο ελλιπής έλεγχος στους εισερχομένους στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλους. Πολλές φορές η έλλειψη ετοιμότητας από τις αρχές και η μη σωστή αντανακλαστική αντιμετώπιση.
6. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αθλητική δικαιοσύνη και συχνά η μη απόδοση δικαιοσύνης.
       Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της Κοινωνίας, της Πολιτείας, του Ποδοσφαίρου.
     Οι λύσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα είναι πάρα πολλές και αρκετές μπορούν να είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Ίσως κάποιος θα έπρεπε να διδάξει, ή τουλάχιστον να υποδείξει στους νεαρούς φιλάθλους, ότι οι ομάδες τους δεν έχουν το αλάθητο και το αήττητο και ότι το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα άθλημα το οποίο καμιά σχέση έχει με πολιτική, θρησκεία ή προσωπικές βε-ντέτες.
      Η καλή παιδεία, η αλλαγή των κοινωνικών δομών και η έγκυρη ενημέρωση είναι το ζητούμενο αν θέλουμε έναν ενεργό πολίτη που θα δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που τον αφορούν και για τη διαμόρφωση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο θα ευελπιστούμε για μια κοινωνία με λιγότερη βία, με καλύτερη παιδεία, με ελεύθερο και φίλαθλο πνεύμα, δηλαδή διψασμένο για άθλους, στους πνευματικούς και αθλητικούς στίβους.
     Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.)  για την καταπολέμηση και πρόληψη της βίας στους αθλητικούς χώρους. Υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενημερωτικών επισκέψεων στα Γυμνάσια, από διακεκριμένους αθλητές του ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι αθλητές θα επισκέπτονται τους μαθητές στα σχολεία τους, θα τους ενημερώνουν για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, θα απαντούν στα ερωτήματά τους και θα οργανώνουν παιχνίδια δεξιοτήτων του ποδοσφαίρου, με σκοπό την ανάδειξη του «ευ αγωνίζεσθαι».

 

Βασιλική Παπαδοπούλου
Εύη Παπαδημητρίου
Ελεάννα Παναγιώτου

  

Ψηφίστε:

Πηγές
www.ael1964.gr(πληροφορίες για το γήπεδο)
www.paraskevi13.com(φωτογραφίες)
ΑΡΘΡΑ των  Άγγελου Τσιγκρή
                      Σπύρου Καλογιάννη

 

Σχολιάστε

Top