ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ (ΣΚΙ – SKI)

  Άλλος ένας χειμώνας έχει ρίξει «άγκυρα» στη χώρα μας, δηλαδή στα ορεινά, γιατί εμείς μάλλον δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα». Όλοι κάθονται μέσα στο σπίτι και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (PC, Playstation, PSP και άλλα). Εγώ όμως κάθε πρωί Σαββάτου «ξενιτεύομαι»…Είμαι στην ομάδα σκι του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας.

Αυτό το άθλημα με βοηθάει να εκτονώνομαι, να ξεχνάω τα προβλήματά μου και σας το προτείνω γιατί με αυτό έρχεσαι πιο κοντά στη φύση, μπορείς να κάνεις νέους φίλους και να νιώθεις μια απόλυτη ελευθερία. Κι από την άλλη δεν έχεις τους γονείς σου πάνω από το κεφάλι σου να σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί από τα νεύρα! Το καλύτερο δε είναι όταν έχεις αγώνες. Σου ανεβαίνει η αδρεναλίνη στα ύψη! Όλη αυτή η αγωνία σου προκαλεί υπερένταση, αλλά όταν αρχίσει το χρονόμετρο τη μέτρηση …συγκεντρώνεσαι σε ένα πράγμα, τον τερματισμό. Και όταν τελειώσεις είσαι περήφανος γι’αυτό που κατάφερες!

   Το βουνό το έχω γνωρίσει με χιονοθύελλες, ισχυρούς ανέμους, ομίχλη αλλά και με υπέροχες ηλιόλουστες μέρες. Παρόλα αυτά εγώ τα αντέχω. Αυτό είναι που λέμε «any weather – all time».

Ξυπνάω στις 5:30 π.μ., παίρνω τον εξοπλισμό μου, βρίσκομαι με τα παιδιά της ομάδας μου και τον προπονητή μου και αναχωρούμε με το λεωφορειάκι για το χιονοδρομικό κέντρο. Μόλις φτάσουμε φοράμε κράνος, πέδιλα και ξεκινάμε την προπόνηση γιατί θα πάρουμε μέρος στους Πανελλήνιους αγώνες.

Το σκι προέρχεται από την Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε τις ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Το 1924 έγιναν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες και ιδρύθηκε η διεθνής ομοσπονδία σκι (F.I.S.). Το άθλημα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Το αλπικό σκι καταβάσεων, το αντοχής και τη χιονοσανίδα (snowboard). Στη χώρα μας υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στον Παρνασσό, στη Βασιλίτσα Γρεβενών, στη Νάουσα (3-5 Πηγάδια), στο Σέλι όπου το 1934 ήταν η χρονιά που διοργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας, στο γειτονικό μας Πήλιο, στο Καρπενήσι και αλλού.

 

Σταύρος Ζωρτός
Μαθητής Α” Γυμνασίου

 

Σχολιάστε

Top