Στις μέρες μας η παιδική εργασία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνεχίζει να υφίσταται από τα παλαιότερα χρόνια. Παιδιά φτωχών οικογενιών, ορφανά ή εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους, θύματα των πολέμων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αναγκάζονται να απαρνηθούν την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας και να εργαστούν. Έτσι, αντί να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν και δέχονται τη φροντίδα των άλλων, φορτώνονται με ευθύνες, καταπιέζονται και περιφρονούνται από ανθρώπους άκαρδους και σκληρούς.
Τα στοιχεία που δίνει η UNICEF για την παιδική εργασία είναι αποκαρδιωτικά:
-
158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, είναι αναγκασμένα να εργάζονται, (στοιχεία 2006).
-
Περισσότερο από ένα τρίτο των παιδιών στην Αφρική εργάζονται.
-
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζει ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου της παιδικής εργασίας αφορούν το γεωργικό τομέα. Διαπιστώνει επίσης, ότι τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές – κορίτσια κυρίως – αρχίζουν τη γεωργική εργασία στην ηλικία των 5-7 ετών.
-
Εντούτοις, τα αγόρια εργάζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια επειδή συμμετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Εκείνα που συμμετέχουν στις οικιακές εργασίες, είναι σε συντριπτικό ποσοστό τα κορίτσια.
-
Για την πληρέστερη κατανόηση της παιδικής εργασίας, εκπονήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη UNICEF, ένα κοινό πρόγραμμα για τη μελέτη στοιχείων από διάφορες χώρες σχετικά με την παιδική εργασία. Παρατηρήθηκε μια μείωση της συμμετοχής των παιδιών στην οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και το Μεξικό. Αλλά σε διάφορες άλλες χώρες, η τάση είναι σταθερή ή ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται έχει αυξηθεί.
-
Στη χώρα μας η παιδική εργασία είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς η κοινωνική πραγματικότητα είναι ότι συχνά τα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα οποία αναφέρεται ο Συνήγορος του Παιδιού, κάθε χρόνο εκδίδονται μόνο 1.500 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων περίπου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων ηλικίας 15 ως 18 χρόνων σε 8.886 (2011).
-
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τον αριθμό της σχολικής διαρροής σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ότι 70% των μαθητών που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000.
Η κακομεταχείριση που ασκούν οι ενήλικες στα ανήλικα παιδιά είναι δείγμα ανήθικης και απάνθρωπης συμπεριφοράς, είναι καταπάτηση των παιδικών δικαιωμάτων. Υποχρέωση όλων των πολιτισμένων χωρών του σύγχρονου κόσμου είναι να δώσουν τέλος στον εφιάλτη της παιδικής εργασίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το φαινόμενο της παιδικής εργασίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που βιώνουμε αλλά στην κρίση αξιών, θεσμών και ιδανικών.
Πηγές
Κωφίδη Ελευθερία
Α” Γυμνασίου, 2013