Ελληνική επανάσταση

Η Ελληνική επανάσταση ή επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατόριας,  του τουρκικού δηλαδή ζυγού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος βρίσκονται στην ώριμη φάση του νεοελληνικού διαφωτισμού, περί το 1800. Η επανάσταση οργανώθηκε απο μία συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814, τη Φιλική Εταιρεία με ιδρυτές τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ.

Το σύνθημα της επανάστασης »Ελευθερία ή Θάνατος» έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας.

Σημαντικό ρόλο στήν αίσια έκβαση της επανάστασης έπαιξαν οι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικήτας Σταματελόπουλος (ο επονομαζόμενος Νικηταράς), Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Μάρκος Μπότσαρης, Ιωάννης Δυοβουνιώτης, Πανούργιας, Μητροπέτροβας, Ιωάννης Μακρυγιάννης.

Ακόμη οι ναύαρχοι Κωνσταντίνος Κανάρης, Δημήτριος Παπανικολής, Ανδρέας Μιαούλης και οι αγωνίστριες Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης σημαντική βοήθεια έδωσαν οι γυναίκες και οι φιλέλληνες. Οι γυναίκες με τους αγώνες τους (Σούλι, Μεσολόγγι κ,ά) έδειξαν πόσο σημαντική ήταν η επανάσταση για τους έλληνες που τελικά πέτυχαν το στόχο τους. Ένας ακόμα παράγοντας ήταν ο φιλελληνισμός. Ο φιλελληνισμός ήταν ένα κύμα που ξέσπασε στην Ευρώπη με σκοπό την αποστολή βοήθειας στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι φιλέλληνες βοήθησαν τους έλληνες με την αποστολή χρημάτων, εφοδίων και εθελοντών αλλά κυρίως ασκώντας πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους έλληνες επαναστάτες.

Οι Έλληνες μετά από πολλούς αγώνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το στόχο τους, δηλαδή τη δημιουργία ενός εθνικού ανεξάρτητου κράτους. Εμείς οι νεότεροι έλληνες πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα μαρτύρια που έζησαν οι πρόγονοί μας απο τους τούρκους (1453-1821). Σε αυτό το διάστημα πολλά παιδιά πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα και έγιναν γενίτσαροι, πολλοί σκοτώθηκαν επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους κ,ά. Για αυτούς τους λόγους διαφωνώ με το να βλέπουμε τα τούρκικα σίριαλ που δείχνει η τηλεόραση. Πιστεύω πως έτσι δίνουμε ικανοποίηση στους τούρκους και κατά κάποιον τρόπο ακυρώνουμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Ζιώγας Μίλτος
Α” Γυμνασίου
2013

Σχολιάστε

Top