AIDS = Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

      Το AIDS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της εποχής μας και κυρίως για τις νεότερες ηλικίες. Είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV, ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Υπάρχουν φάρμακα για την καθυστέρηση της νόσου, όμως όχι για τη θεραπεία.

       Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από AIDSσημειώθηκε στα 1959 στην Αφρική (διαγνώστηκε αναδρομικά με εξέταση ιστών του θύματος), ενώ υπάρχει και ένας δεύτερος που υποστηρίζεται ότι προκλήθηκε από τη νόσο την ίδια χρόνια στην Αγγλία. Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη νόσο εκδόθηκε το 1981 από τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ. Αρχικά, χαρακτηρίστηκε ως «νόσος των ομοφυλόφιλων», επειδή οι πρώτοι διαγνωσμένοι ασθενείς άνηκαν σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Αργότερα όμως επηρέασε και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, μολύνοντας τελικά και άτομα που δεν άνηκαν σε αυτές τις ομάδες.

    Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι :
-με σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοεί τη μετάδοση του ιού.
-με τη χρήση κοινών συρίγγων, κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.
-από τη μητέρα στο παιδί, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της γέννησης, αλλά και κατά το θηλασμό καθώς ο ιός εντοπίζεται και στο μητρικό γάλα.
-ο κίνδυνος μέσω μετάγγισης αίματος, που όμως έχει ελαχιστοποιηθεί για τις αναπτυγμένες χώρες, καθώς εφαρμόζονται έλεγχοι για την ύπαρξη του ιού HIV στα δείγματα των αιμοδοτών.
     Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μια μεγάλη έξαρση της νόσου και ο κόσμος ανησυχούσε για τον τρόπο μετάδοσης. Πλέον είναι γνωστό ότι δεν μεταδίδεται από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, την χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων, από την τουαλέτα, από τον ιδρώτα ή το σάλιο, από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα , τηλέφωνα, από πισίνες ή θάλασσες, από κουνούπια ή άλλα έντομα.
    Το AIDS αποτελεί κίνδυνο, όπως προείπαμε, οπότε η πλήρης ενημέρωση είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ένταξη κάποιου μαθήματος σεξουαλικής αγωγής ή κάτι παρόμοιας φύσης στην σχολική πραγματικότητα. Πρέπει όλοι να προφυλάσσουμε την υγεία μας προστατεύοντας και τους γύρω μας .Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Ας βοηθήσουμε όλοι στην μείωση των κρουσμάτων. Σε αυτόν τον αγώνα βοηθούν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με διάφορες καμπάνιες. Επίσης υπάρχει και παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS με σύμβολο το κόκκινο φιογκάκι με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη!
Ζιώγα Νικολέττα –Καλογήρου Σταυρούλα

 

Σχολιάστε

Top