Χριστούγεννα στην Αυστρία!

Γράφει η Αλεξάνδρα Χατζηνικολάου

Τα Χριστούγεννα στην Αυστρία μοιάζουν μαγικά. Άρωμα καραμελωμένου μήλου και μπαχαρικών από το ζεστό κρασόμελο (Gluhwein), αναμεμειιγμένα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χαρούμενες παρέες στα όμορφα περίπτερα των παραδοσιακών χριστουγεννίατικων αγορών, εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες στις εκκλησίες και στα θέατρα. Σίγουρα είναι μια από τις πιo αγαπημένες περιόδους για να επισκεφθεί κάποιος την Βιέννη, που με τις εκατοντάδες χριστουγεννιάτικες αγορές της μοιάζει με παραμυθούπολη.

kitzbuehel2

Adventskalender :

Γερμανικό εορταστικό ημερολόγιο

Το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, είναι μια διαφορετική εκδοχή του Adventkranz. Αρκετά δημοφιλές έθιμο στις μέρες μας, το ημερολόγιο,που ουσιαστικά είναι η αντίστροφη μέτρηση των τελευταίων 24 ημερών πριν τα Χριστούγεννα, αποτελείται από 24 «παραθυράκια» τα οποία κρύβουν κάποια έκπληξη. Αυτή μπορεί να είναι κάποιο γλυκό, μια καρτούλα ή ένα παιχνίδι. Από την 1η Δεκεμβρίου, ανοίγουμε καθημερινά ένα «παραθυράκι», παρατηρώντας πόσες μέρες μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα!

 

Adventkranz :

Γερμανικό διακοσμητικό έθιμο, στεφάνι με κεριά

Σε αυτή τη περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται οι Χριστουγεννιάτικες αγορές για τις πολλές γιορτές, αλλά και για τη διακόσμηση του σπιτιού. Μαζί με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, μεγάλη σημασία για τους Αυστριακούς, αλλά και τους Γερμανούς έχει το Adventkranz. Παραδοσιακά φτιαγμένο από κλαδιά έλατου και τέσσερα μεγάλα κεριά. Με κάθε Κυριακή που περνάει, ανάβουμε και ένα από τα κεριά και την τελευταία Κυριακή, πριν τα Χριστούγεννα, είναι αναμμένα πλέον όλα τα κεριά!

 

Weinhnacktsbaum :

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Πως άραγε θα ήταν το σπίτι μας μέσα στις γιορτές χωρίς ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο;

Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί αγαπάνε πολύ αυτό το έθιμο, το οποίο μάλλον πηγάζει από το Δέντρο του Παραδείσου κατά το μεσαιωνικό έθιμο της αναπαράστασης του Παραδείσου στις εκκλησίες. Κατά τον 19ο αιώνα υπήρχαν ήδη στολισμένα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στις οικίες των ευγενών και των πλουσίων της Βιέννης, του Μονάχου και της Ζυρίχης. Πλέον, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου είναι μια κεντρική δραστηριότητα των περισσότερων οικογενειών. Μάλιστα, πραγματοποιείται με συνοδεία παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, ενώ στο τέλος η οικογένεια απολαμβάνει παρέα ένα ζεστό ρόφημα και γλυκά.

 

Advent – Έλευση :

Ένα μεγάλο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων στη Γερμανία είναι το Advent, δηλαδή οι πέντε εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Η λέξη προέρχεται από την Λατινική λέξη «Adventus», δηλαδή «Έλευσις». Με λίγα λόγια η περίοδος προετοιμασίας για τον Χριστό που έρχεται. Τουλάχιστον, αρχικά, αυτό σήμαινε νηστεία και προσευχή, ένα θρησκευτικό έθιμο που διατηρείται κυρίως στις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην Αυστρία και Γερμανία, λοιπόν, ο κόσμος προετοιμάζεται για αυτήν την μεγάλη γιορτή, καθαρίζοντας και διακοσμώντας τα σπίτια τους και αγοράζοντας τα απαραίτητα για τις γιορτές. Είναι ο ερχομός μιας μεγάλης γιορτής, που οι περισσότεροι αγαπάνε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης