Ήρθε η Αποκριά ! ! ! Η ιστορία της με λίγα λόγια. . .

Γράφει η Ναταλία Ασημακοπούλου, μαθήτρια του Α1 τμήματος.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαφορετικές εορταστικές περιόδους, οι Απόκριες είναι εδώ !Η ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα και η χαρά της μεταμφίεσης απελευθερώνει τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, έστω για μικρό χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη γιορτή έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, στην εποχή του Διονύσου. Αρχίζει την Κυριακή του Τελώνη του Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυρινής, οπότε οι εορτασμοί κορυφώνονται, ενώ η Δευτέρα που ακολουθεί είναι η γνωστή μας και αγαπημένη «Καθαρά Δευτέρα», η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, που θα μας οδηγήσει στο Πάσχα. Έτσι, οι Απόκριες δεν έχουν σταθερές ημερομηνίες, καθώς καθορίζονται από το Πάσχα. Ξεχωριστή μέρα είναι η Τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και ουσιαστικά το κρέας έχει την τιμητική του, με τη μυρωδιά από το ψήσιμο στα κάρβουνα, με τον καπνό που λέγεται ‘’τσίκνα’’, να απλώνεται σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Επίσης, ένα άλλο ξεχωριστό έθιμο, το καρναβάλι, είναι περίπου κοινό σε όλους τους λαούς, σε όλες τις παραδόσεις, σε όλες τις θρησκείες και το συναντάμε σε όλη τη χώρα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι το κέφι, η ζωντάνια, η φαντασία, το παιχνίδι, η ξεγνοιασιά και το πιο οργανωμένο είναι αυτό της Πάτρας. Κάποια χαρακτηριστικά καρναβαλικά δρώμενα είναι : «οι Γενιτσαραίοι» που αναβιώνει στα Λεχαινά της Ηλείας, «ο Καλόγερος» στο Καλαμπάκι Δράμας, «οι Κουδουνάτοι» στο Μεσότοπο Λέσβου, «η Πετεγολέτσα» στην Κέρκυρα, «οι Φανοί» στην Κοζάνη, «οι Μπουμπούνες» στην Καστοριά, «τα Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι, «ο Βλάχικος γάμος» στη Θήβα, «ο Καραγκούνικος γάμος» στα Μεγάλα Καλύβια του νομού Τρικάλων, «ο γέρος και η κοπέλα» στην Σκύρο, «ο Καντής, οι Λεράδες και ο Τσαγκάρης» στο Ρέθυμνο και τους άλλους νομούς της Κρήτης, «τα μουζώματα» στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου και πόσα ακόμα.

Σε όποιο σημείο της Ελλάδας, λοιπόν, κι αν κοιτάξει κανείς αυτές τις μέρες θα διαπιστώσει ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και τα έθιμα της κάθε περιοχής χαρίζουν απίστευτες σκηνές τρελού γλεντιού και διασκέδασης. Οι Απόκριες είναι αναμφίβολα από τις πιο ευχάριστες γιορτές για όλους μας, γι’ αυτό ας γιορτάσουμε αυτή τη περίοδο με χορούς και τραγούδια ξεχνώντας τα προβλήματα και τις αγωνίες που μας απασχολούν!

Καλή αποκριά

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης