Θερμοκήπιο της ζωής ή της καταστροφής;

 Γράφει ο Μαρίνος Καλλαράς, μαθητής του Α2 τμήματος.

Tο  φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία της γης, για να διατηρεί θερμοκρασία του πλανήτη στους 15 oC κατά μέσο όρο και να είναι κατοικήσιμη. Με τον τρόπο αυτό  υπάρχει ζωή, ανάπτυξη και εξέλιξη των οργανισμών.

   Το θερμοκήπιο περιβάλλει τη γη σε μεγάλη απόσταση και αποτελείται από ένα στρώμα αερίων, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ). Όταν η γη θερμαίνεται από τον ήλιο , ανακλά ένα μέρος αυτής της θερμότητας προς το διάστημα. Όμως τα αέρια του θερμοκηπίου συγκρατούν αρκετή από την θερμική ενέργεια και έτσι διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία της γης.

   Τα τελευταία  όμως χρόνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες αύξησαν σημαντικά το COκαι τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι συγκρατούν μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας πάνω από τη γη και έτσι παρατηρούμε μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα,  με την ανάπτυξη της βιομηχανίας χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρελαίου, οι γαιάνθρακες και το φυσικό αέριο, τα οποία ελευθερώνουν μεγάλα ποσά CO2  και άλλων αερίων. Επίσης, σ’ αυτό συντελούν η καταστροφή των δασών και η ευρεία χρήση του ηλεκτρισμού και των αυτοκινήτων.

θερμοκήπιο

   Οι επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας της γης είναι πολύ επικίνδυνες για τον πλανήτη μας. Καταρχάς, αλλάζει το κλίμα πολλών περιοχών, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους, ξηρασίες και πυρκαγιές. Όλα αυτά επηρεάζουν τα φυτά, τα ζώα και την παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων. Πολύ σημαντική συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πως  λιώνουν οι πάγοι στους πόλους της γης και ανεβαίνει  η στάθμη της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί νησιά και παραθαλάσσιες πόλεις να καλυφθούν από νερό, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται ζώα που ζουν στην Αρκτική, όπως οι πιγκουίνοι και οι πολικές αρκούδες. Τέλος, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν  επιδημικές ασθένειες. Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε τον τεράστιο κίνδυνο.

  Ο κάθε πολίτης και η κοινωνία  απαιτείται να πάρουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ειδικότερα είναι ανάγκη να μειωθούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις. Επίσης, απαιτείται να υπάρχει ενημέρωση για τα οφέλη της ανακύκλωσης  και τη μείωση των φυσικών πηγών ενέργειας. Το καλύτερο όμως θα ήταν να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, η βιομάζα και η αιολική. Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε την αξία της δενδροφύτευσης, γιατί τα δέντρα  απορροφούν το CO2  και απελευθερώνουν οξυγόνο. Ας αγωνιστούμε όλοι καθημερινά για ένα πλανήτη γεμάτο ζωή! Είναι στο χέρι μας να σώσουμε τη γη!

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

http://www1.aegean.gr

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης