ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Προσεδάφιση του Perseverance, Πηγή: in.gr

«Επιβεβαιώθηκε η προσεδάφιση! Το “Perseverance” είναι ασφαλές πάνω στην επιφάνεια του Άρη, έτοιμο να αρχίσει να αναζητεί τα σημάδια προηγούμενης ζωής!» αναφώνησε η μηχανικός της NASA.

Στις  18/2/21, στις 22.56 ώρα Ελλάδος, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο της Αμερικής γίνεται πραγματικότητα. Το ρομποτικό ρόβερ, με το παρατσούκλι «Πέρσι» προσεδαφίζεται στον Άρη με σκοπό να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και να τον μελετήσει γεωλογικά.

Ο «Πέρσι» κατέβηκε μέσα σε ένα μεγάλο κρατήρα με το όνομα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ενός ποταμού όπου πριν δισεκατομμύρια χρόνια πιθανόν να υπήρχε ζωή. Το ρομποτικό ρόβερ είναι εξοπλισμένο με τα τελειότερα μηχανήματα. Έχει ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό, δεκαεννέα κάμερες, δύο μικρόφωνα και ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο, βάρους 1,8 κιλά, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Ο «Πέρσι» για να φτάσει στον Άρη έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα και ειδικά για την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι εξοπλισμένος με κάμερες και μικρόφωνα ώστε να στείλει στην Γη οπτικά και ηχητικά μηνύματα.

Το οπτικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί από ομάδες της NASA για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προσεδάφισης. Το ρόβερ μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα 20.000 χλμ. ανά ώρα και προστατευόταν από μία θερμική ασπίδα.

Τέλος, στις 23/2/2021 η NASA δημοσίευσε τον πρώτο ήχο που καταγράφηκε από ένα μικρόφωνο στον κόκκινο πλανήτη. Είναι ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα στο οποίο ακούγεται ο άνεμος που πνέει στον Άρη.

 

 

Ηλεκτρονικές πηγές:

 

Μαρία Κ.  ΣΤ1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης